Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan tvingas sälja hus i Gävle

Flera kyrkobyggnader kan komma att säljas för att Svenska kyrkan i Gävle ska klara sin alltmer ansträngda ekonomi.

Hemlingby kyrka och ytterligare fem byggnader har valts ut. Ett första steg blir att ta reda på vad de har för värde på marknaden.

Annons

Bengt-Åke Gustafson (S), ordförande i kyrkonämnden,  räknar med att värderingen ska ge svar på vilken eller vilka fastigheter som kan och bör säljas.

Meningen är att pengarna från försäljningen ska användas för den planerade upprustningen av Staffans kyrka på Brynäs och Heliga trefaldighets kyrka. Renoveringen av de båda kyrkorna beräknas i grova drag kosta 25 miljoner kronor.

En del av kostnaderna kan eventuellt täckas med kyrkoantikvarisk ersättning från Uppsala stift.

Återstår miljoner

Men det återstår ändå ett antal miljoner som måste täckas med Gävleförsamlingarnas egna medel.

– Vi bör skaffa fram pengarna genom att reducera fastighetsbeståndet, säger Anders Lenne som leder kyrkonämndens beredningsgrupp för kyrkogårds- och fastighetsärenden.

Samtidigt visar nya prognoser att intäkterna från kyrkoavgifterna minskar med cirka 10 procent, 8 miljoner kronor, från 2012 och kanske ännu mer åren därefter. Detta samtidigt som kostnaderna för löner med mera ökar.

– Vi måste se till att få balans mellan intäkter och kostnader. Vi får inte gå med förlust, säger Bengt-Åke Gustafson som tillsammans med Curt Forsbring (M), vice ordförande i kyrkonämnden, ska ta fram förslag på vad som kan och bör göras.

Färre tjänster

Klart är att det blir personalneddragningar.

8 miljoner i minskade intäkter motsvarar i runda tal 16 årstjänster.

– Administrationen måste centraliseras och vi kan inte fortsätta med dubbelarbete, säger Bengt-Åke Gustafson som tror att en del besparingar kan synas redan i budgeten för 2011.

Han tror att kyrkan måste ställa in sig på att antalet medlemmar i kyrkan fortsätter att minska.

Svenska kyrkans centrala prognoser tyder också på det.