Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans nattvandrare har alltid en stund över

/
  • Beredda att hjälpa. Betlehemskyrkans nattvandare Per Frid, Johannes Färnerud, Joakim Persson och David Svensson.
  • KOLLAR SÅ INGEN DRATTAR I. De flesta blir glada när de ser kyrkans representanter uppenbara sig i gula västar.

Unga människor vill bli sedda. Det är det intryck Betlehemskyrkans nattvandare får när de spanar efter berusade ungdomar i augustinattens mörker under Citytesten. Deras gula västar får många att tro att de är lagens väktare och det har kyrkans nattvandrare inget emot.

Annons

Daggen har lagt i gräset när Mattias Eriksson och hans fem vänner i Betlehemskyrkan långsamt vandrar genom Boulognerskogen. På andra sidan parken hörs röster. Kyrkans nattvandrare stannar till och viker av från gångstigen och sneddar över en lekpark för att titta om någon berusad person blivit lämnad kvar. Men här finns ingen. Någon har vält en bänk och nattvandrarna vänder upp den.

Årets Cityfest klassar Mattias Eriksson och hans vänner som osedvanligt lugn.

– Jag tror att jag aldrig har varit med om en sån här lugn Cityfest, säger han.

På den så kallade Udden i Boulogerskogen sitter ett gäng ungdomar. När de får se nattvandrarna i de gula västarna reser de sig och går i väg.

– Ibland tror de att vi är ordningsvakter eller poliser, säger Mattias Eriksson och ler.

Många slänger kommentarer efter dem: "Kyrkan äger", ropar en tjej. En grabb påstår att Jesus är död och en annan menar att han aldrig har funnits.

Många ungdomar som nattvandrarna möter i natten är kontaktsökande. De vill växla några ord och ibland diskuterar de gudstro och flesta blir glada när de ser kyrkans representanter uppenbara sig i gula västar.

Per Frid som är en av de sex nattvandrarna i gruppen berättar att de rör sig en hel del utanför festområdet. De tar sig bland annat till Fiskarstugan och tar en extra titt vid åkanten.

– Det är förbjudet att dricka alkohol inne på festområdet förutom i öltälten. De minderåriga ungdomarna dricker sin alkohol utanför området går sedan in till centrum, säger han.

Mattias Eriksson lyser noggrant med ficklampan för att se om någon har somnat vid ån.

Hans kompis Daniel Svensson är utbildad sjukvårdare. Vid 01.30 träffar han och ungdomsprästen Niklas Björklund en kille som har migrän. Pojken sitter framåtböjd och ser ut att vara plågad av värken när tittar upp mot Daniel Svensson.

Folk har börjat röra sig hemåt och nattvandrarna återvänder långsamt mot knutpunkten i Sankt Ansgars hus. En eftersläntrande besökare tar igen sig i en stentrappa, men någon allvarlig incident upplever inte de sex nattvandrarna den här natten.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons