Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkorust på hög nivå

”Ära vare Gud i höjden” står det på väggen under Joacim Illers nuvarande arbetsplats. Under ett år ska han arbeta på höga höjder med att restaurera fönster från tornet och neråt i Hamrånge kyrka.

– När jag rustade fönstren högst uppe i tornet var jag glad att det fanns sele, medger han.

Annons

Joacim Iller arbetar på Källbergs Bygg AB i Gävle. Under ett år ska han renovera alla gamla fönster och portar i Hamrånge kyrka. Ett arbete som kräver kunskap, noggrannhet och dessutom mod att arbeta på höga höjder.

Han började i mars–april med att renovera tornets fönster och snickerier. Att ta ut bågarna, som täcker hela tornrummet från golv till tak, var ett riktigt eldprov.

– Det blåste fruktansvärt när vi började, det kändes som om hela tornet svajade. Att då ta ut fönstren och sätta in skivor vartefter, ja då insåg man att det var höga höjder, och att selen var absolut nödvändig, berättar Joacim Iller.

Trappan, eller snarare stegen, upp till tornet är så smal och brant, att det inte gick att ta ner fönstren den vägen.

Kvarstod för målarna att skrapa, slipa, kitta och måla på plats i rykande storm. Och att renovera karmarna, listerna och kopplingsskruvarna.

För att få en känsla av Joacims arbetsplats och vad som redan gjorts, följer jag med på en mödosam vandring uppåt i tornet.

På vägen passeras många föremål som blivit kvar i de trånga utrymmena; bland annat två gigantiska kors som tidigare var placerade på utsidan, men som togs ner i början av 1900-talet. Vi passerar också ringarens lilla rum som liknar en bastu, och den jättelika kyrkklockan som blev omgjuten 1787.

Längst upp i tornet finns dåtidens grafitti från 1851 och framåt. Besökarna har karvat in sitt namn, eller skrivit med blyerts eller färg.

– Jag ser något nytt varje gång jag är här. Jag läste om flyg som passerade här under kriget. Någon satt väl här uppe och höll vakt, tror Joacim.

Under ett år ska han och hans kollegor nu restaurera fönster och dörrar. Vissa snickerier som skadats ska nytillverkas på gammalt sätt.

– Det är jag och två till som ska arbeta med kyrkan till mars 2014. Vi är här av och till; fönstren ska torka mellan målningarna, och ställningarna ska flyttas, just nu har vi en specialställning från Hille kyrka, berättar Joacim.

Allt målas med linoljefärg. Gråvitt och guldockra dominerar. Ursprungsfärgerna tas tillbaka, och därför blir fönstren nu gula i stället för gröna.

– När man klättrar i ställningarna, så känns det att det är en stor kyrka. I början kände jag lite svindel, men det gick över. Det här är en lugn arbetsplats. Det är rogivande att få arbeta här, säger Joacim Iller.