Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L om Tierpsakuten: Underlaget brister rejält

(S) och (MP) föreslår stängning av jourmottagningarna i Tierp och Östhammar. Centern rasar. Vad tycker Liberalerna? Det uppriktiga svaret är att vi än så länge saknar svar på många frågor. Underlaget brister helt enkelt, och det rejält.

Läs också: Stoppa förslaget om nattstängt på Tierpsakuten!

Bakgrunden till ärendet är att det är mycket få besök nattetid på jourmottagningarna i Tierp och Östhammar. Mottagningarna har få besök nattetid, och det blir därmed en mycket dyr vård som också tar värdefulla läkarresurser i anspråk. Mycket värdefull vårdpersonal åtgår till få patienter, och på så vis har vi förståelse för varför ärendet kommer upp. En nyckelfråga är dock vilken vård som kan ordnas istället, och svaret på den frågan är avgörande.

Läs också: Allvarliga sjukdomstillstånd ska behandlas på sjukhus och inte på jourmottagning

Innan vi kan säga ja eller nej behöver vi veta ett flertal saker som inte framgår av beslutsunderlaget:

- Kan resurserna användas på bättre sätt i Tierp och Östhammar? 

- På vilket annat sätt kan vården garanteras nattetid?

Dessutom är det viktigt för oss liberaler att få svar på hur förslaget påverkar närvården, hur äldre i särskilt boende påverkas om personalen behöver rådgöra med läkare nattetid, och vad som ska hända med de patienter som vårdas vid Akademiska sjukhusets geriatriska avdelning i Tierp om de akut försämras nattetid? Och vad händer med Polisens möjligheter att få hjälp med bedömning och provtagning?

Enligt preliminära uppgifter skulle en ändring av öppettiderna till 17-21 vardagar och 9-18 helger motsvara att 20-25 miljoner kronor skulle kunna användas till annan vård. Vi behöver se ett underlag som styrker de siffrorna. Vi behöver också veta hur andra kostnader ökar om förslaget blir verklighet.

Inte minst behöver vi garantier för att alla resurser stannar hos patienterna i Norduppland. Att ta pengarna till aktiviteter i andra delar av länet kommer inte på fråga för vår del.

Som ledamot i Vårdstyrelsen förväntas jag ta ställning den 30 mars, men fortfarande är förslaget så knapphändigt utformat att det är svårt att ta ställning. Vårt slutliga ställningstagande blir en avvägning mellan å ena sidan fördelarna med att ha öppet nattetid, och å andra sidan vad vi kan göra istället för pengarna om de få patienter som söker vård nattetid samtidigt kan hjälpas på annat sätt. Lika lite som jag är beredd att såga ett förslag innan alla fakta ligger på bordet kommer jag att ta ställning för ett förslag där konsekvenserna inte går att bedöma.

Johan Enfeldt (L)

ledamot i vårdstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel