Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Vi vill se språkförskola för nyanlända barn

Språket är nyckeln till integration och till frihet. Alla barn i Sverige har rätt att lära sig svenska. Därför vill vi att alla nyanlända barn ska få gå i förskola.

Barnen ska delta i förskoleverksamheten under minst 15 timmar i veckan. Språkförskolan sker i ordinarie förskoleverksamhet men varje vecka ska det finnas särskild svenskundervisning på plats.

Förskolan är bra för alla barns lärande och språkutveckling men för barn som kommer från hem där man inte pratar svenska blir förskolan avgörande för att dessa barn ska få den förberedelse de behöver för att klara av studierna när skolan börjar.

Precis som en utbyggd barnomsorg har varit avgörande för svenska kvinnors yrkesarbetande tror vi att en obligatorisk språkförskola kommer att påverka nyanlända kvinnors integration och sysselsättning positivt.

Kvinnornas integrering har ofta kommit skymundan i integrationsprocessen. Vi, Liberaler, vill lyfta fram kvinnornas betydelse i integrationen. Dessa kvinnor både kan och vill mycket.

För många nyanlända kvinnor har integrationsprocessen avstannat under föräldraledigheten. Det måste vi ändra på. Sedan tidigare har vi föreslagit att kommuner ska åläggas att anordna kurser i svenska för föräldralediga, till exempel inom ramen för öppna förskolan.

Språk är makt och att lära sig svenska är i högsta grad en rättighetsfråga. Den som kan svenska kan klara sig själv, få ett jobb eller gå till läkaren på egen hand.

Kvinnornas integrering har ofta kommit skymundan i integrationsprocessen. Vi, Liberaler, vill lyfta fram kvinnornas betydelse i integrationen. Dessa kvinnor både kan och vill mycket. Det är dags att vi från samhällets sida ger dem det stöd de behöver för att skapa sig en egen plats i det svenska samhället. För det andra är kvinnorna nyckeln till att integrera barnen och hela familjen. Forskning visar att barn till mammor som jobbar klarar sig bättre i skolan och har lättare att anpassa sig till det svenska samhället.

Vi liberaler kommer alltid att sätta skolan i första rummet, men för att klassresan ska börja i klassrummet för alla barn, måste integrationen börja i förskolan.

 

Gulan Avci (L)

ordförande Liberala kvinnor 

Helena Englund  (L)

ordförande Liberala Kvinnor Gävleborg

 

LÄS fler debattartiklar här:

Österfärnebo skola är bara början: "Se upp Järbobor och Storviksbor!"

Stefan Löfven (S): Jo, SD och M, att ta från de fattiga och ge till de rika är fel politik för landsbygden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel