Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läckra vinval till grillköttet

Vädret har denna vår och försommar gjort allt för att skjuta upp grillsejourerna utomhus. Men har inte grillen premiärtänts än så är det dags nu. Och när kött ligger på grillgallret vill nog de flesta ha ett rött vin i glaset.

Mitt tips är att spara de mer exklusiva, nyansrika vinerna till höstens måltider inomhus. De mer subtila aromerna har svårt att hävda sig mot marinader, glaze, heta kryddor och brända toner. Då passar det bättre med smakrika, generöst fruktiga, men inte för sträva, rödviner – gärna med lite fatkaraktär som korresponderar väl med de ofta lite brända inslagen i köttet. Hög alkoholhalt, som jag normalt inte uppskattar, har också sin plats här för att matcha matens smakintensitet. Här nedan hittar ni fem tips på goda och mycket prisvärda röda flaskviner under 100 kronor som passar utmärkt till grillköttet.

Fem utmärkta röda grillviner:

Marques de Valencia Gran Reserva 2009, Spanien

Karaktär: Systemets billigaste gran reserva exponerar en stor solmogen mörk bärighet, körsbär, fatvanilj och en fin fruktsyra i den långa, mjuka smaken. Enkelt, men riktigt bra riojalikt lågprisval till grillrätter på fläsk, nöt och lamm. Lufta gärna en halvtimme i karaff innan servering.

Druva: Tempranillo.

Systembolagsnummer: 2730 Pris: 69 kr

Santa Ana Homage 2014, Argentina

Karaktär: Ett bussigt och lättgillat, men ändå seriöst anslaget, vin med inslag av svarta vinbär, körsbär, fat och läder i harmonisk förening. Bäst till mörkt kött, lamm och nöt, från grillen.

Druvor: Cabernet sauvignon och tannat.

Systembolagsnummer: 2096 Pris: 75 kr

Trio 2013, Chile

Karaktär: Bjuder på en generös svartvinbärslik smak med inslag av fatvanilj och försynta stråk av viol och gröna örter. Bra val till de flesta köttslag från grillen.

Druvor: Merlot, carménère och cabernet sauvignon.

Systembolagsnummer: 6556 Pris: 85 kr

Andean Vineyards 2013, Argentina

Karaktär: Argentina kan verkligen det här med grillviner, vilket inte är så konstigt då landet är en kött- och grillnation av rang. Smaken är stor med mörka bär (björnbär/svarta vinbär) hårdrostat kaffe, lakrits och vanilj i läckert samspel. Klarar de mest smakrika köttstycken från grillen.

Druva: Shiraz/syrah

Systembolagsnummer: 6906 Pris: 95 kr

Conero Riserva Umani Ronchi 2012, Marche, Italien

Karaktär: Ett mycket smakrikt och välgjort superfynd bland juninyheterna som blir succé till såväl den grillade entrecoten som älgbiffen – liksom till det mesta i mörkt köttväg. Här bjuds generösa givor av solmogna bär, mörka körsbär, blå plommon och rostade fataromer tillsammans med ett pikant inslag av söt, god piptobak. Missa inte detta ytterst delikata och karaktärsfulla vin för prisnivån.

Druva: Montepulciano

Systembolagsnummer: 3025 Pris: 99 kr