Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ladies fight – humorshow med roliga kvinnor

Den manliga ståuppkomikern Mårten Andersson hamnade i blåsväder i våras med sitt uttalande "Varför boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem?"

Uttalandet verkar inte stämma helt när man ser att ett gäng kvinnliga komiker lyckas locka nästan en halvfull teater i Gävle. Dessutom är inte kvällens namn lika välkända som andra manliga ståuppare som brukar dra fullt hus på teatern.

Ami Hallberg Pauli fungerar som kvällens konferencier och har även producerat den stundtals spretiga showen. Hon sjunger en till en början ganska tröttsam lovsång till jantelagen och normaliteten. Hela tiden med den återkommande och snusförnuftiga andemeningen "var lite som folk i stället". Helst ska man inte käka annan mat än falukorv och makaroner eller vara för märkvärdig. Nej, om man får tro Ami Hallberg Pauli måste alla människor ner i den folkliga och provinsiella dyngan och inte tro att man är något.

Hon är däremot bättre och smartare i sitt driv med könsrollerna. Vad skulle hända om man bytte plats på ett manligt styrelseproffs och en kvinna inom förskolan?

I den senare delen av showen utmärker sig Felicia Tomala snabbt med sin känsla för timing och uttryck. Kanske på grund av att hon även är utbildad skådespelare (vilket hon också skämtar om)? Hon går gärna in på det tabubelagda, bisarra och absurda men sköter det med finurlighet och en smittande berättarglädje.

Tyvärr blir showen inklusive paus nästan tre timmar lång. En timme mindre hade inte skadat. Både sångnummer och panelsamtal hade kunnat skalas bort. Zinat Pirzadeh som är sist ut på scen hade egentligen varit den perfekta avslutningen.

Faktum är att Zinat Pirzadeh aldrig känts så intressant och aktuell som ikväll. Hon skämtar varmt och målande om föräldrarna vars äktenskap knakar betänkligt i fogarna. Hon väver också in ett meddelande till Jimmie Åkesson om att han borde krya på sig så att Zinat Pirzadeh kan ha någon mer synlig person att rikta sin oförståelse mot. Och nummer två: han borde under sin sjukskrivning passa på att rannsaka sin själ.