Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg lön och stora klyftor - Svenskt Näringslivs melodi

Annons

Svenskt Näringlivs Lotta Pettersson och Christer Ågren återupprepar sin slogan som enkelt förklaras:
Låg lönehöjning och större klyftor i samhället.
LO-distriktet motsätter sig detta. Vi kräver rimliga löner och mindre klyfter i samhället.

Det blir nästan tragikomiskt när Pettersson och Ågren i debatt 14/7 förklarar att ”deras” statistik (som de inte ens preciserar vad den kommer ifrån) inte visar samma sak som borgarägda Dagens Industris undersökning om VD-löner. Men det är kanske är svårt att se sanningen i vitögat – nämligen att vd:arna i de 75 största börsbolagen fick lönehöjning med inte mindre 50 procent förra året.

Samtidigt förklarar de att finansministern minsann varnar för höga löneökningar. Inte vidare oväntat att just Moderaterna vill se låga löner. Det är just moderaterna som i dagens politik gör allt för att öka klyftorna i samhället. Exempelvis har de sett till att de fem procent som tjänar mest i Sverige (enligt SCB), fått en skattesänkning på nära 300 000 kronor per år! Att de sedan plågar de som har det sämst, dvs sjuka och arbetslösa, har väl inte undgått någon?

Stolt förkunnar de att även konjunkturinstitutet förespråkar en återhållsam lönehöjning. Det är dock inte konjunkturinstitutets sak att uttala sig om detta. Men med generaldirektör Ingmar Hansson, som så sent som 2010 arbetade som statssekreterare för Anders Borg, är det ingen som förvånas att de uttalar sig om saker där de borde vara tysta.

Pettersson/Ågren tar också upp att ingångslönerna begränsar möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden. Jag frågar mig fortfarande om de tycker att våra medlemmar med lägst lön, ibland runt 16 000 kronor tjänar för mycket i månaden? Tror de att en ensamstående med den lönen har för mycket pengar? Tror de att den som dessutom ofrivilligt tvingas ta jobb deltid har det bra?

Jag konstaterar sorgset att Svenskt Näringsliv i Gävle fortfarande inte lyckats slå upp ordet solidaritet. Att skapa nya andra klassens (eller femte klassens?) låglönejobb är inte värdigt. Än mindre solidariskt.

Hans Svedberg,
ordförande LO Dalarna och Gävleborg

Mer läsning

Annons