Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag om flytväst kan rädda liv

Varje år drunknar i genomsnitt fem personer i Gävleborg. En lag om flytväst hade kunnat rädda dessa liv, menar Sweboats vd Mats Eriksson.

Annons

De senaste tio åren har 53 personer drunknat i Gävleborg, i genomsnitt drygt fem personer per år, visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Statistiken visar också att 30–40 personer kommer drunkna i samband med fritidsbåtar i riket. En lag om flytväst ombord på fritidsbåtar kan rädda livet på 30 svenskar varje år.

När man är på sjön är det viktigt att använda flytväst. Många anser sig kunna simma men saknar ofta förståelse för våra kalla svenska vatten. Om olyckan är framme på våren, när det bara är några få grader i vattnet, är det lätt att gripas av panik och drabbas av hypotermi. Är det långt till land och man saknar flytväst är man mycket illa ute.

Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att 400 människor drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste tio åren. Om dessa personer burit flytväst hade 75 procent av tragedierna kunnat undvikas, vilket motsvarar 300 människoliv.

Efter att Titanic förliste 1912 infördes internationella bestämmelser om att flytvästar i tillräckligt antal skulle finnas ombord på alla passagerarfartyg. Sjölagens nionde paragraf lägger ansvaret för säkerheten ombord på båten hos befälhavaren. Men det finns i dagsläget ingen lag på att flytväst ska finnas ombord på fritidsbåtar.

Den typiska olyckan med fritidsbåt är då en äldre man på egen hand ger sig ut på sjön till exempel för att fiska. Turen sker ofta i en liten sjö i lugnt väder. Han använder inte flytväst och är ensam när han faller överbord. Om han använt flytväst hade hans chanser att överleva ökat kraftigt.

Flytvästen bör jämföras med bilens säkerhetsbälte som när det infördes möttes av kritik. I dag är bältet en självklarhet för de flesta och har räddat tusentals liv.

Mats Eriksson

vd, Sweboat

Mer läsning

Annons