Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag om sjöfylla ger sämre sjösäkerhet

Nu ser Sveriges regering över sjöfyllerilagen. Människor som bor nära kusten, exempelvis i Gävle och Östhammar, menar att lagen slår snett.

De väljer små och osäkra båtar för att kunna ta ett glas vin innan turen.

– Den som bor på en ö och har gäster kan inte ta ett glas vin innan de körs hem, säger Agneta Gille (S), Uppsala, en av riskdagsledamöterna som motionerat om en översyn av lagen.

Sjöfyllerglagen infördes 1 juni 2010. Lagen säger att den som framför en båt som är längre än 10 meter eller går fortare än 15 knop inte får ha mer än 0,2 promille alkohol i blodet. Lagen säger samtidigt att polisen kan ingripa om du är för berusad för att köra vilken båt som helst.

Agneta Gille menar att många väljer en mindre båt, som inte är lika sjösäker, för att inte åka dit för sjöfylleri.

– Det här är den fråga som sjöfolket lobbar mest kring. Jag har varit i kontakt med människor i Söderhamn, Gävle, Öregrund och Östhammar som är fastboende på en ö, sommarboende på en ö, bor kustnära eller driver en sjökrog.

Under onsdagen behandlade riksdagen motionerna. Ett enigt civilutskott har redan gett bifall så det blir en översyn av Sjöfyllerilagen.

Gille säger att hon givetvis vill ha lagar som ska motverka sjöfylleri men att man måste se över hur reglerna ska vara. Hon vill med utvärderingen veta om lagen gett mindre sjöfylla eller sämre sjösäkerhet.

– Självfallet måste överväganden om säkerhet till sjöss och annat också tas i beaktande. Olyckstatistik kopplad till alkohol till sjöss måste noga genomlysas säger Agneta Gille som själv är sommarboende på Länsö utanför Östhammar.