Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagar ska skydda människor

Två av ungdomarna som hungerstrejkade, plus en vän till dem, står inför snar utvisning – alla tre till Afghanistan.

De två ungdomar som vi träffade utanför Migrationsverket i våras – och som upprepade gånger under hungerstrejken åkte in till akutmottagningen – har inga anhöriga i Afghanistan och ingen koppling dit förutom att de är födda där. Deras familjer flyttade därifrån, till Iran, när de var små, en av dem för att pappan dödades av talibanerna. Han bedöms vara 19 år enligt en tandröntgen, en metod som anses som rätts-

osäker – och omöjlig – av till exempel Sveriges tandläkarförbund och Socialstyrelsen. Själv säger han att han är 17 år – och har det styrkt av ett betyg från Iran. De tre killarna har konverterat till kristendomen, vilket gör det än farligare för dem att återvända. I augusti släppte FN:s flyktingorgan UNHCR nya riktlinjer gällande Afghanistan där det uppmanas till särskild försiktighet i hanteringen av till exempel religiösa minoritetsgrupper, samt pojkar och män i stridsför ålder.

För några veckor sedan blev vi lyckliga över att höra att en annan av de före detta hungerstrejkande – ett så kallat Dublinfall – har fått stanna, men utvisningarna till Afghanistan från Sverige har ökat senaste

tiden. Det försvaras med att det finns säkra områden i Afghanistan, men UNHCR menar att det är svårt att identifiera dessa områden – åtminstone långsiktigt. Gränserna för de väpnade konflikterna är mycket rörliga och våldet oförutsägbart. Statistik visar att attacker mot civila ökat med 29 procent under årets första månader. Hungerstrejken och uppmärksamheten i media kan vara ytterligare en säkerhetsrisk, samt att UNCHR påtalat en ny omständighet, nämligen ”västernisering”.

De här ungdomarna faller under flera av de kategorier som räknas upp som särskilda riskprofiler och det ligger i Migrationsverkets uppgift och ansvar att i sina bedömningar se till de framtida riskerna! Hungerstrejk är inte ett skäl, men hungerstrejken underströk situationens allvar och ungdomarnas desperation. De är livrädda för att skickas tillbaka och mår mycket dåligt. De har sina liv och sin trygghet i Sverige. 

Lagar ska skydda, inte skicka människor in i mörker. Utan nätverk är det näst intill omöjligt att klara sig i Afghanistan. Sverige kan inte garantera dessa unga människors säkerhet om de tvingas tillbaka.

Vi kräver att Migrationsverket stoppar utvisningarna till Afghanistan på grund av säkerhetsläget. Vi kräver att dessa ungdomar ska få skydd i Sverige.

Anna Jörgensdotter

Jan Stattin

Tryggve Emstedt

Maud Lindgren

Asylkommittén

Gävleborg

Per Åslund

Karin Nilsson

Sigbrit Nordvall

Anita Grünbaum

Barnkedjan i Sandviken

Niels Hebert

Frida Lehnberg

Kulturum

Margareta Elensky

Rädda Barnen i Gävle

Sherzad Fatih

CFBRI  

 

 

 

  

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare