Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen om anställningsskydd måste stärkas!

Annons

LAS debatteras just nu och SD och Alliansen har gått ut med att de vill ”reformera”.

LAS. Vad det egentligen handlar om är att ta bort turordningen, ”Sist in först ut” principen, som ger den som varit anställd länge större trygghet vid uppsägning av personal.

Vi vill också förändra LAS, men på helt andra grunder. Vi vill att anställningsformen ”Allmän Visstid” tas bort, då den missbrukas och ger otrygga jobb. I dag ser vi att arbetsgivare anställer personal på denna anställningsform på ren slentrian, trots att det handlar om vikariat eller stadigvarande jobb.

Visst ska man kunna anställa personal tillfälligt när behovet finns, men då ska det finnas giltiga skäl, till exempel vikariat för någon som är sjuk, säsongsanställning eller projektanställning.

Vi vill också att LAS ska omfatta anställningsgraden, något den inte gör enligt dom i arbetsdomstolen, utan endast själva anställningen i sig. Detta gör att det är fritt fram för arbetsgivare att skära ner arbetstiden för de anställda, vilket kan göra att man kan gå från heltid till en anställning på 50 procent från en dag till en annan, och det är upp till arbetsgivaren att bestämma vilken som ska drabbas.

Självklart ska LAS-regler om turordning vid uppsägning även gälla arbetstiden!

Vi riskerar att få en kraftigt försämrad arbetsrätt om SD och Alliansen får majoritet efter valet. Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering efter 9 september, då vi vet att det är vad som gynnar våra medlemmar och majoritet av befolkningen!

 

Niklas Axelsson

Handelsanställdas Förbund Avd. 26 Gävle

 

LÄS fler debattartiklar här:

Edsvik och Wiklund Lång (S): "Vi måste komma ur röran och återupprätta förtroendet"

Tomas Eneroth (S) på besök i Gävle: "Vi måste bygga ut infrastrukturen"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel