Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen rörande våldtäkter måste revideras

Annons

Då Sveriges radio Gävleborg den 13 augusti släppte nyheten om att länets våldtäkter ökat med 71 procent jämfört med förra året bekräftades en allvarlig verklighet för länets kvinnor. Alltför många av gärningsmännen undgår fällande dom medan brottsoffren riskerar själsliga och fysiska sår för hela livet.
En stor del till att vi har så få fällande våldtäktsdomar kan visserligen förklaras med den höga bevisbördan vilket naturligtvis är riktigt för att inte rättssäkerheten ska sättas i fara. En annan del till att vi har så få avkunnade domar kan direkt skyllas på den nuvarande lagstiftningen som säger att hot och misshandel är kännetecken för att en våldtäkt ägt rum, alternativt att brottsoffret varit så redlöst berusad att man inte varit medveten om händelsen.
Den nuvarande lagstiftningen behöver moderniseras då man idag har tillgång till mycket forskning och information kring hur våldtäktsoffer reagerar vilket skulle kunna vara till stor nytta i landets tingsrätter. I verkligenheten behövs faktiskt varken hot eller slag för att en våldtäkt ska äga rum då varje kvinna, barn eller man som vet att man kommer att utsättas för våldtäkt, gör en blixtsnabb bedömning om möjlighet finns att slå sig fri eller tvingas anta en ”spela död-reflex” . Det senare tillvägagångssättet är en välkänd överlevnadsstrategi som begagnas av både människor och djur vid allvarlig fara. ”Auto-piloten” kopplas på vare sig vi är medveten om det eller inte.
Sverige måste för sin trovärdighets skull börja leva upp till de ideal man säger sig förespråka om jämlikhet, rättvisa och trygghet för alla. I ett land där drogerna breder ut sig, kriminaliteten ökar och där grupper i samhället hyser en snedvriden syn på kvinnan måste ett politiskt ansvar till för att öka rättssäkerheten. Det är därför dags att revidera landets lagar till att i större grad stämma överens med allmänhetens rättskänsla vilket vi prioriterar högt efter riksdagsinträdet.
Margareta Sandstedt, nämndeman
Roger Hedlund, nämndeman
Sverigedemokraterna

Mer läsning

Annons