Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg ned meningslösa hittepå-jobb. Satsa på arbetslinjen!

Kommer ni ihåg när Göran Persson (S) satsade alla kort på ”Plusjobben” inför valet 2006? Åtgärden gick ut på att ge långtidsarbetslösa hittepå-jobb i offentlig sektor och ”hänga gardiner” med full subventionerad lön. Kalaset kostade till slut flera miljarder kronor som skattebetalarna fick hosta upp till mycket liten nytta.

 

Plusjobben var utskällda av flera anledningar. Dels för att den skapade onödiga inlåsningseffekter för deltagarna (de hade sannolikt lämnat arbetslöshet till riktigt jobb ändå). Dels för att åtgärden sannolikt trängde undan riktiga jobb i välfärden, till fackens förtret. Som bekant förlorade Persson-regeringen jobbfrågan och till slut regeringsmakten.

 Det är självklart bra om långtidsarbetslösa kommer i arbete och sysselsättning. Men det bör ske på naturlig väg

Nu är det dags igen: ny S-regering men samma meningslösa åtgärder med siffertrixande. Plusjobben har bytt namn till ”Extratjänster”, men med samma konstruktion. Insatsen har tagit vårt län med storm och vuxit explosionsartat, vilket SVT Gävleborg rapporterat.

 

På ett år har nästan 1 000 åtgärdsplatser skapats i allt från skolor och till äldreomsorgen. Men det är fortfarande höljt i dunkel exakt vad arbetsuppgifterna består i. Det förefaller vara ganska mycket luft och mest ett sätt för kommunerna att skyffla över kostnadsbördan från det kommunala försörjningsstödet (socialbidrag) för att istället belasta statens budget.

Självklart väcker den plötsliga volymökningen många frågor. Den mest naturliga är: Fyller åtgärden något annat syfte utöver att frisera arbetslöshetssiffrorna lagom till valåret? En deltagare som omfattas av en ”extratjänst” räknas nämligen som ”sysselsatt” och därmed är ännu pinne borta från Arbetsförmedlingens register. Det finns få partier som är så bra på siffertrixande valår som socialdemokraterna. Det här sätter också fingret på regeringens oförmåga att se till helheten. Om arbetsmarknaden är så god som mp/s regeringen påstår – varför satsar man så mycket på just extratjänster istället för riktiga jobb för de individer som berörs? Varför satsar mp/s regeringen  på s.k gröna jobb där individerna ska räkna kottar i skogen istället för att ges möjlighet att arbeta i ett företag?

 

Låt mig vara tydlig: Det är självklart bra om långtidsarbetslösa kommer i arbete och sysselsättning. Men det bör ske på naturlig väg och inte som sett att leka kreativ bokföring  - siffertrixande - med jobbstatistiken.

 

Efter Moderaternas och alliansens valvinst i höst får det vara slut med konstgjorda hittepå-jobb i mångmiljard-klassen. Vår arbetslinje är tydlig: Utveckla drivkrafter till arbete genom skattelättnader för de som tjänar minst. Sänk trösklarna till arbete genom en första-jobb anställning som innebär lägre ingångslön.

 

Gör om Arbetsförmedlingen i grunden och avveckla arbetsmarknadspolitiska åtgärder som ger för dåliga resultat. Nu får det vara slut på bidragslinje och luft-jobb. Det är i företagen som jobben ska skapas genom ett bättre företagsklimat och bättre villkor. Vi har inte råd med annat.

 

Lars Beckman (M)  

Riksdagsledamot Gävleborg

LÄS fler debattartiklar här:

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Dags att rädda valfriheten!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel