Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägger brandslangen på hyllan

Vid sidan av sin karriär som isracingförare har Per-Olof "Posa" Serenius arbetat som brandman i Gävle sedan början av 1970-talet men snart gör han sista arbetsdagen.
– Det är både vemodigt men på ett sätt ska det bli skönt också, säger han.

Annons

Per-Olof Serenius, eller som de flesta kanske känner honom "Posa", lägger snart brandslangen på hyllan. Allra mest kommer han sakna sina arbetskamrater efter att han går av sitt sista pass på brandstation i Gävle nästa vecka och pensionen väcker blandade känslor.

– Det är både och, både vemodigt men på ett sätt skönt göra något annat också, säger han.

Om inte minnet sviker honom började han i Gävle som brandman 1969 men fick fast tjänst året därpå. Många år, olyckor och bränder har gått men en händelse kanske sticker ut lite extra.

– Det är väl kanske branden på CH, det är största branden man var med på men det är mycket annat man varit med på men det är väl inte någon speciell man minns, säger han.

Vid sidan om sitt jobb som brandman har Posa gjort sig känd som isracingförare där han har över 20 SM-guld och även några VM-medaljer. En individuell sport medan brandmannayrket är mer av en lagsport och han har lite svårt att bestämma sig för vad han gillar bäst.

– Ja, det är svårt att säga men jag gillar att åka motorcykel oavsett om det är landsväg, enduro eller isracing, motorcykel tycker jag är kul att åka, säger han.

Och i sommar kommer han plocka ut motorcykeln.

– Eventuellt ska jag försöka träna till Gotland Grand National och sen semester. Då blir det kanske en tur ner till Tyskland, Bayern eller någonting.

Vad säger arbetskamraterna nu när du slutar?

– Jag vet inte, de kanske blir glada. Vi får se när jag slutar, säger han.