Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagman klagartill regeringsrätten

Chefen för Gävle tingsrätt, lagman Karl-Axel Bladh, har vänt sig till regeringsrätten i en egen tvist med byggnadsnämnden i Gävle och länsstyrelsen. Han köpte mark för att utöka sin sommarstugetomt i Hedesunda men fick nej.

Bladh och hans hustru har en sommarstuga i Hedesunda som har funnits i familjens ägo sedan 1947. De har under årens lopp friköpt arrendetomten och dragit in vatten och avlopp.

Eftersom fritidshuset ligger bara några meter från tomtgränsen utökade de 2007 tomten med 30 meter genom att köpa mark för 65 000 kronor av Bergvik Skog. Orsaken var att de ville gardera sig för att inte få eventuella kommande nybyggen för nära sitt hus.

Men byggnadsnämnden i Gävle sa i efterhand nej till den fastighetsreglering som krävdes för markaffären. Makarna Bladh överklagade till länsstyrelsen, som också sa nej med hänvisning bland annat till intrång i allemansrätten.

Nu vänder sig Bladh till regeringsrätten för att få fullfölja tomtaffären. Han hänvisar bland annat att inskränkningen i allemansrätten måste betraktas som minimal, eftersom det är över 300 meter fri mark till närmaste fritidshus. De 30 meter makarna har utökat sin tomt med ingick dessutom i den så kallade hemfridszon närmast huset där allemansrätt i praktiken ändå inte råder, anser han.