Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare lämnade Niclas mamma död på golvet – med lapp om dödsfallet i köket

När Niclas åkte hem till sin mamma fann han henne död på badrumsgolvet. I köket låg en lapp från en läkare som timmar tidigare hade varit där och dödförklarat henne – utan att höra av sig till honom. "Bilden av att försöka hjälpa min mamma när hon ligger kall på ett badrumsgolv kommer för alltid att finnas på min näthinna", berättar han.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Detta upprör mig

Sedan något år tillbaka bodde Niclas Mattssons mamma på serviceboendet Tickselbo vid Sätra centrum. Under söndagen den 7 augusti hade han varit och hälsat på henne för att plocka med lite saker och hjälpa henne att handla. När han på måndagseftermiddagen kom förbi var det av en ren tillfällighet.

– Jag hade ringt några gånger under förmiddagen och inte fått svar på varken den fasta eller mobiltelefonen. När jag kommer till lägenheten får jag först inget svar men upptäcker snabbt att mamma ligger död på badrumsgolvet.

Mamman låg i trosor och med sin rullator över sig.

– Min första tanke var att hon hade hamnat i någon slags koma. Jag försökte inleda hjärt- och lungräddning men märker snabbt att hon inte har någon andedräkt och att huden har en gråblå ton.

Niclas Mattsson är, utöver sin mammas två systrar, den enda anhöriga till den avlidne modern.

– Jag la över ett lakan över kroppen och larmade 112 som skickade två ambulanser. Jag vet inte varför men jag kände sån panik, berättar han.

LÄS MER: Rolands mamma vanvårdad av kommunens hemtjänst: "Hon ser ut som fånge från ett koncentrationsläger"

Efter att ambulanspersonalen kommit dit lyfter de tillsammans upp mamman och lägger henne i sängen. En stund senare upptäcker de en lapp från den ansvariga läkaren på Sätra hälsocentral som varit där redan klockan 11.30 och dödförklarat mamman. Även hemtjänsten hade under morgonen varit där. Niclas mamma avled någon gång under söndagsnatten av en blodpropp i lungan.

Niclas vänder sig nu mot hur modern har lämnats död på badrumsgolvet samt att varken hemtjänst eller ansvarig läkare har hört av sig till honom. Detta trots att hans nummer finns på både trygghetslarmet, mammans ICE-kontakter (en kontaktlista för nödsituationer) samt hos både hemtjänst och hälsocentral.

– Att kliva in hos sin mor och tro att man ska hjälpa henne handla för att sedan hitta henne död på det viset. Jag förstår inte hur det kan gå till så. Att lämna en människa död på det sättet visar på ett bristande människovärde. Det spelar ingen roll om en människa är död eller levande. En död människa har också ett värde.

LÄS MER: Personal på demensboende sov på arbetstid

I det första samtalet Niclas hade med hemtjänsten hävdade de att de försökt fått tag på honom. En historia de senare backat från.

När hemtjänsten påträffar en död kund ska de enligt rutinerna låsa och lämna lägenheten orörd. Detta för att inte påverka en eventuell brottsplats. Efter det ska en läkare komma på plats och dödförklara samt försöka reda ut dödsorsak. Det är läkarens ansvar att se till att anhöriga kontaktas.

Enligt Niclas ska läkaren i samtal med hemtjänsten och en sjuksköterska även lovat att hen ska ringa honom.

Börje Svensson, chefläkare på på primärvården, kan bara konstatera att både hemtjänsten och hälsocentralen brustit på flera avgörande punkter.

LÄS MER: Oklara arbetstider och gratisjobb på hemtjänstföretag i Gävle – "Vi jagar timmar som om vi vore timanställda"

– Först och främst vill jag säga att det är oerhört olyckligt och oacceptabelt att en anhörig ska behöva genomleva det här. Vi ber väldigt mycket om ursäkt. Både hemtjänsten och vi har gjort allvarliga fel. Även om det inte funnits ett telefonnummer så får man inte lämna en avliden människa på det här sättet. I ett sånt här läge gäller det att sätta sig in i en anhörigs situation och det har man inte gjort.

I början hävdades det att misstaget begåtts av sommarvikarier, något som senare inte visat sig stämma.

– Det är erfaren personal som har varit inne och jobbat i det här fallet, säger Börje Svensson.

Hälsocentralen i Sätra ska nu starta en utredning om hur misstaget har gått till.

Niclas Mattsson vill inte lasta någon för de misstag som begåtts men vill lyfta diskussionen så att misstagen i framtiden kan undvikas.

– Lyssna på ditt samvete, även en död människa har ett värde. Hade man lagt ett lakan över henne hade det betytt väldigt mycket för mig. Bilden av att försöka hjälpa min mamma när hon ligger kall på ett badrumsgolv kommer att finnas på min näthinna. Den enda tröst jag har är att hon hade ett lugn i ansiktet när jag hittade henne.

Ärendet har nu IVO-anmälts.

LÄS MER: Gävle kommun Lex Sarah-anmäler sig själva - hemtjänsten missade kundbesök