Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare varnas för att ha missat cancer

Länsrätten river upp ett beslut som togs i Gävle kommunfullmäktige förra året om att underteckna Europarådets deklaration om kampen mot människohandel.

Annons

– Helt rätt. Det ligger inte i den kommunala kompetensen att fatta sådana beslut, säger Micael Dahlberg, som överklagade kommunfullmäktiges beslut och yrkade på att länsrätten skulle upphäva det.

Den 24 september 2007 beslutade kommunfullmäktige att Gävle kommun skulle underteckna Europarådet för lokala och regionala organs deklaration om kampen mor människohandel. När ärendet var uppe för beslut i kommunstyrelsen ifrågasatte Micael Dahlberg ,m, varför kommunen skulle underteckna deklarationen men det klubbades ändå igenom i kommunfullmäktige senare. Enligt Micael Dahlberg var det ingen kommunal angelägenhet att lämna synpunkter på andra länders stats- och regeringschefer om deras budgetbeslut eftersom Sverige redan hade undertecknat konventionen och inlett ratificeringsförfarandet.

Länsrätten ger honom nu rätt. Enligt domen från länsrätten i måndags har Gävle kommun överskridit sin befogenhet och det överklagade beslutet ska därför upphävas.

– Det var flera kommuner som fattade beslut i frågan efter en uppmaning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ingen i kommunfullmäktige var emot innehållet, inte ens Dahlberg, men det var väl formen som blev fel. Vi kanske formulerade oss på fel sätt, det kan jag ge Micael Dahlberg rätt i, säger kommunalrådet Carina Blank, s.