Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren glömde bort obduktionen

Mikael Lindh krävde en obduktion för att få en förklaring till mammans plötsliga död. Men läkaren glömde bort obduktionen – i stället kremerades Mikaels mamma.
– Det är helt vansinnigt, säger Mikael Lindh.

Mikaels mamma blev bara 65 år gammal. Hon avled hastigt och oväntat i hemmet i slutet av maj. En läkare skickades från vårdcentralen i Hofors som dödförklarade henne på platsen.

Mikael Lindh kryssade då i rutan för att kräva obduktion. Han hoppades på det sättet att få svar på hennes plötsliga död.

Sedan hände ingenting på flera veckor. Det var först när han började ringa egna samtal som han insåg att allt inte stod rätt till. Läkaren hade glömt att skicka remissen till patologen som skulle utföra obduktionen.

– Vårdcentralens chef berättade till slut att det inte fanns någon obduktionsrapport på min mamma. Då gick jag och mina syskon i taket: Vad menar du?! Hur kan det ske en sådan miss? Det är ett oförlåtligt misstag, säger Mikael Lindh.

Mikael vill nu att fallet Lex maria-anmäls och han tänker själv göra en polisanmälan.

Läkarens misstag uppdagades först tre veckor efter Inga Klangs död. Det vill säga knappt tre dagar innan begravningen. Mikael fick med ens nytt hopp, men det ledde snart till ännu större uppgivenhet.

– Först sa de att vi skulle flytta begravningen och försöka obducera ändå. Sedan sa de att det inte skulle gå att obducera eftersom förruttnelsen gått för långt. Först gav de mig hopp, sedan slog de undan benen på mig igen. Jag kände mig hånad, säger han.

Inga Klang led av både depression och KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Men både anhöriga och läkare blev förvånade av det plötsliga avlidandet.

På begravningen, fredagen 13 juni var alla släktingar upprörda över förloppet, berättar Mikael.

– Folk trodde inte sina öron, säger han.

För Mikael Lindh var det tufft att bearbeta sin sorg och samtidigt i flera veckor försöka få ett svar på varför hans mamma inte obducerats i enlighet med familjens önskan.

– Jag vill inte att någon annan ska utsättas för det jag varit med om. Helst av allt skulle jag vilja att de sätter upp ett stort hänglås på hälsocentralen i Hofors så att det här aldrig händer igen, säger han.

Nu är Inga Klang kremerad. Familjen kommer förmodligen aldrig att få veta vad som orsakade hennes död.