Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren missade hans brutna finger

Åttaåriga Benjamin Olausson hade otur när han ramlade omkull med cykeln i somras. Långfingret gick av men det upptäcktes inte, trots att

Benjamin undersöktes av både sköterska och läkare. Fingret växte ihop fel och än

i dag, ett halvår senare, är han inte återställd.

När Benjamin Olausson föll med cykeln fick han styret rakt på långfingret. Det blödde och fingret svällde upp. Hans föräldrar körde honom till familjeläkarjouren i Södertull där en sköterska tejpade fingret.

– Sedan kom det in en läkare som undrade om Benjamin kunde vinka med handen och det gjorde Benjamin. Men han undersökte aldrig fingret, han tittade bara på bandaget, säger Mona Olausson, mamma till Benjamin.

Läkaren sade att skadan skulle vara läkt om två veckor. Men efter två veckor såg fingret ut som en krok och Benjamin kunde knappt röra det. De åkte till vårdcentralen i Sätra som genast skickade Benjamin till ortopedjouren på Gävle sjukhus.

– När de röntgade fingret såg de att fingret hade varit av och att det hade läkt ihop i 90 graders vinkel.

Benjamin fick vänta i över två månader på operation. En handspecialist opererade fingret i slutet av september. En bit ben togs från armen för att laga fingret. Sedan fick Benjamin ha armen gipsad i två veckor.

– Jag missade simskolan.

När gipset åkte av visade det sig att stiften som skulle hålla fingret rakt, hade växt in i huden. Benjamin fick sövas på nytt för att stiften skulle kunna plockas bort.

– Det känns hemskt och onödigt att det skulle behöva gå så långt. Hade de röntgat fingret på en gång hade de sett att det var brutet, säger Mona.

Fingret är fortfarande inte återställt. Det är lite krokigt och Benjamin kan inte knyta handen. Han får därför gå regelbundet på sjukgymnastik där han tränar handen bland annat genom att knåda lera.

Benjamin är frustrerad över att fingret inte fungerar som det ska.

– Jag är helt värdelös på Guitar Hero. Jag får inte ihop handen riktigt och det går inte så bra att spela. Och det är svårt att hålla bandyklubban när jag ska spela bandy.

Chefsläkaren för Primärvården Gästrikland har anmält det inträffade till Socialstyrelsen. En Lex Maria-anmälan görs när det inträffat en allvarlig skada i vården eller när en risk för allvarlig skada uppstått. Om en patient skadas inom vården är det verksamhetens skyldighet att rapportera till sjukhusets anmälningsläkare. Anmälningsläkaren gör sedan en så kallad Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen, som gör en objektiv utredning.