Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läktaren toppar igen

Annons


Ett hotat kulturarv. Strömvallen är med undantag för Stockholms stadion, landets enda idrottsarena uppförd i sten före modernismens genombrott i Sverige. Där stadion var ett nationellt monument inför OS 1912 så är Strömvallen en manifestation av idrottens betydelse för lokalbefolkningen i en svensk landsortsstad.
Kalla fakta ur Länsstyrelsens byggnadsminnesutredning. Dream on, arenaprojekt-svärmare, det är ni som är romantiker.Ny SVT-serie som berättar folkets historia. Eller säg hellre: folks historier, helt enkelt. Minnen av mormor, kärlek, krigsbarn, sanatorier, skolmat, mord, utvandring, tomten, skogsfrun och den första tvättmaskinen. Absolut rörande. Kan både ses i tv-rutan och upplevas på en myllrande levande hemsida. Bästa exemplet hittills på lyckat samarbete mellan tv och webb.
Foto: SVT/PrivatDe nio skriver på Aftonbladets debattsida och tar avstånd från skandalomsusade ”Halal-tv”: Slöjan är ingen klädsel, slöjan är en symbol för förtryck av båda könen, konstaterar de i sitt skarpa och kloka inlägg.
Vi misstänker dock fortfarande att ”Halal-tv” egentligen är långt driven satir. Låt det vara så, please.
Göteborgskonstnär som förvandlar Konstcentrum i Gävle till en surrealistisk barnkammare med konstiga o-leksaker. Om hängda dockor och cykelpumpsdockor känns chockartat kan man börja med att läsa hennes bilderbok ”Luna – månflickan”. Finns på närmaste bibliotek. Men Konstcentrum visar ännu en gång att man har stenkoll på konstvärlden. Det vi får se här ligger som man brukar säga i framkanten. Foto: Britt MattssonHennes nya roman ”Den röda himlen” består av en enda lång mening på hundra sidor, utan början och slut. Men vilken mening. Foto: Dick Claesson


Gefle IF (2), Halal-tv (3), Harriet Nordlund (4), Le Clézio (5).