Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lamt, men bättre än inget

Det måste ha varit en av historiens kortaste strejker. Men båda sidor synes nöjda med resultatet.

Annons

Vid lunchtid på onsdagen gick Transportarbetareförbundet ut i strejk. En strejk som mindre än en timme senare var avblåst.

Den stora stötestenen har varit arbetsgivarsidans överutnyttjande av bemanningsföretag. Fast anställda har sagts upp, samtidigt som arbetsgivarna utan att skämmas tagit in bemanningsanställda. Ett inte helt ovanligt scenario har varit att fast anställda den ena dagen sagts upp med hänvisning till arbetsbrist, för att nästa dag komma tillbaka till exakt samma arbetsplats, med exakt samma arbetsuppgifter. Fast då som inhyrd från bemanningsföretag med sämre trygghet och arbetsvillkor. Det handlar alltså om lönedumpning och ett mycket cyniskt utnyttjande av de anställda.

Nu blev det en form av kompromiss. Transport fick inte igenom något veto mot inhyrning, men i de fall när företag som sagt upp anställda vill ta in personal från bemanningsföretag får facket möjligheter till insyn och förhandlingar. Och, så länge förhandlingsprocessen pågår, kan arbetsgivarna inte anlita bemanningsföretagen.

Jo, det låter lite lamt. Men båda sidor såg sig på onsdagseftermiddagen som segrare, något som bör tolkas som ett tecken på att ingen vann, men att båda fick igenom någon av sina hjärtefrågor, och samtidigt fick ge sig på någon punkt.

Nästa konflikt i vardande är Kommunal vs SKL, där Kommunal tagit ut närmare 9 000 medlemmar i strejk från och med natten till måndag. Den stora frågan i denna konflikt är lägstalönerna. Facket vill se ett extra påslag i kronor på de löner som ligger under 25 000 kronor. Kort sagt. En jämställdhetsfråga. Kvinnolönerna måste upp.

Annons