Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingar kräver mer myggpengar

Landshövdingarna i fyra län söker nu ytterligare 5 miljoner kronor från staten för att de ettriga stickmyggorna ska kunna hållas borta om det blir fler översvämningar vid Nedre Dalälven i sommar.
– Jag hoppas vi får besked inom kort, helst den här veckan, säger Kia Olofsdotter, vd i Nedre Dalälven Utveckling (Nedab), som sköter myggbekämpningen.

I slutet av maj och början av juni genomfördes två stora bekämpningar – de hittills största insatserna sedan myggen började bekämpas för drygt 15 år sedan.

– Om vi inte bekämpat så hade det varit katastrof, säger Kia Olofsdotter.

Det biologiska medlet som dödar larverna spreds över som mest 4 349 hektar, från Avesta i väster till Marma i öster.

Men nu är lagret med bekämpningsmedel tömt och pengarna slut. Årets insatser har kostat över 16 miljoner kronor, berättar Olofsdotter.

Inför det här året beslutade regeringen att minska det statliga bidraget från 4 till 3 miljoner kronor.

Resten finansieras med kommunala och regionala pengar. Det fanns också en buffert med bekämpningsmedel sedan förra sommaren då myggen i stort sett höll sig borta.

I år har dock översvämningarna varit omfattande och spritts över större områden än tidigare. I pölarna har larverna väckts till liv. Nu befarar Kia Olofsdotter, de erfarna myggbekämparna och befolkningen vid Nedre Dalälven att nya översvämningar kan göra läget outhärdligt för både människor och djur.

Därför söks mer pengar – totalt 5 miljoner till – från staten. Det behövs för att köpa mer bekämpningsmedel och anlita helikopter för att sprida medlet.

– Det bör räcka för ett par mindre bekämpningar, säger Kia Olofsdotter.

Hur lång tid har ni på er att bekämpa om det blir nya översvämningar?

– Det beror på temperaturen. En vecka till tio dagar kanske, säger hon.

Skrivelsen till regeringen har undertecknats av lanshövdingarna i Gävleborg, Dalarna, Uppsala och Västmanland, regionstyrelsens ordförande i Gävleborg och Kia Olofsdotter, vd i Nedab.

Arbetarbladet har sökt miljöminister Åsa Romsons pressekreterare utan svar.