Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen agerar om vargflytt blir aktuell

Naturvårdsverket förbereder för en flytt av vargvalpar till Gävleborg, trots att viltförvaltningsdelegationens förutsättningar för att säga ja till en inplantering av varg inte infrias.
– Om Naturvårdsverket fattar ett beslut att flytta varg till vårt län kommer jag med kraft framföra att våra villkor inte uppfylls, säger Barbro Holmberg, landshövding och ordförande i viltförvaltningsdelegationen.

Arbetarbladet berättade i förra veckan om Naturvårdsverkets försök att märka tiken i Sjösvedenreviret nära Åmot.

Detta gör Naturvårdsverket för att det ska vara möjligt att plantera ut vargvalpar från djurparker i befintliga revir.

– Jag ser det som ett första steg i att köra över den lokala demokratin. Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg har sagt nej till att plantera ut valp i rådande läge, men det struntar Naturvårdsverket i, säger Per Mellström, jägarnas representant i delegationen.

Han hänvisar till de ouppfyllda kriterier (se faktaruta) som sattes upp när man pekade ut Sjösveden- (i Ockelbo kommun) och Korsåreviret (i Hofors kommun) som lämpliga för att ta emot vargvalpar. Samma villkor gäller för de två områden i Hassela och Hedesunda som ansågs som lämpliga för utplantering av vuxen varg.

Naturvårdsverket ska nu försöka märka tikarna i de 14 reviren i sju mellansvenska varglän. Först när det arbetet är avslutat kan Naturvårdsverket besluta om var de maximalt 20 valparna ska planteras ut.

– Den här märkningsprocessen genomförs över hela Sverige och vi vet ännu inte om blir aktuellt med en vargflytt till vårt län, säger Barbro Holmberg och fortsätter,

– Men om Naturvårdsverket beslutar att flytta hit vargar kommer jag att vara väldigt tydlig med att vi villkorat beslutet och att det var en enhällig delegation bakom beslutet, säger hon med eftertryck.

Naturvårdsverket har också uppmanat delegationen att dra tillbaka villkoren då verket inte kan ta hänsyn till villkoren.

– Vi har sagt att vi inte tänker ändra vårt beslut. Jag vet vad delegationen tycker och jag har redan framfört våra synpunkter både till Naturvårdsverkets generaldirektör och på departementet, säger Holmberg.