Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen vill ha bättre uppföljning av bekämpningen

Sandvikens kommun säger tvärsäkert ja till myggbekämpning i naturskyddade områden vid Nedre Dalälven.

Grannkommunen Gävle ställer sig positiv, men kritiserar den tidigare uppföljningen av BTI-bekämpningen. Det gör också länsstyrelsen i Gävleborg.

Artdatabanken är mycket kritisk till handläggningen och anser att underlaget är för dåligt för att regeringen ska kunna fatta beslut.

Kemikalieinspektionen har gett klartecken, men formellt är det regeringen som ska lämna tillstånd.

Frågan har varit ute på remiss och de svar som hittills kommit in ger inget samstämmigt ja.

Sandvikens kommun och Regionförbundet i Uppsala är visserligen rörande överens med Sala, Heby och Avesta kommuner om att tillstyrka förslaget.

Även Gävle kommun och länsstyrelsen i Gävleborg säger ja, men inte utan förbehåll. Gävle refererar till den rapport där Umeåforskarna Christer Nilsson och Birgitta Renöfält underkänt tidigare vetenskaplig uppföljning av BTI:s effekter, och vill att oberoende forskare ska utvärdera effekterna.

Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande, undertecknat av bland andra landshövding Holmberg, att ”det snarast bör göras en vetenskapligt kompetent uppföljning”.

De sex experter på Artdatabanken som yttrat sig skräder inte orden. De underkänner miljökonsekvensbeskrivningen och ser det som anmärkningsvärt att bland andra Christer Nilsson och Birgitta Renöfält inte ingått i remissrundan.

Liksom flera andra remissinstanser anser de att förändrad vattenföring i Dalälven bör utredas för att långsiktigt komma åt myggproblemen.