Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagsryttaren som siktar mot VM med sin Toppur

Jamila Berg lever för sina islandshästar. Det är en kall förmiddag och hon hämtar in Toppur frá Auðsholtshjáleigu från hagen.
Sporten har träffat landslagsryttaren som bor på en gård utanför Gävle och även driver ett eget företag.

Annons

Hon har haft hästen Toppur i ett halvår, men de tävlar redan bland eliten, och i år blev de uttagna till att vara med i landslaget.

– Det var jätteroligt. Vi hade ett jättebra landslag i år och blev bästa nation. Vi tog flera medaljer och det är supertrevliga människor, lagledare och tränare som är med, säger hon.

Jamila Berg är uppvuxen på en gård och började rida när hon var 4 år. Hon startade som 9-åring sitt första Svenska mästerskap. I dag äger hon ett tiotal hästar, som hon tränar dagligen, och hon driver också ett företag kring träning, försäljning och lektionsridning.

– Jag trivs jättebra här. I dag har jag två tävlingshästar, Toppur och Álfur, sedan några nya talanger på gång. Jag undervisar också elever och det är roligt, säger hon.

Hovar klapprar mot stengolvet och hon ställer upp Toppur i gången, samtidigt som hon berättar vidare om sina tävlingsmeriter.

– Jag red nordiska mästerskapen i år och fick representera Sverige med min nya häst Toppur. Då kom vi åtta i en gren, så det är jag stolt över, säger hon.

Islandshästar är en fin hästras som är tålig och det är så mycket kraft i en islandshäst som många inte tror, berättar Jamila Berg.

– De har ju fyra eller fem gångarter och det är fantastiskt att rida en bra tölt och bra pass. Det är superkul.

Under tävling rider man på en oval bana, som är 250 meter lång. Där ska hästens gångarter visas upp, och under de svårare klasserna får ryttarna göra ett eget program.

– Domarna tittar på takt, tempo, form, lätthet, lösgjordhet och de bedömer därefter på en skala från ett till tio med halvpoäng också, säger hon.

Toppur är mycket duktigt och har fått näst högsta betyg för sin tölt. Jamila töltar i väg och han ser ståtlig ut och lyfter sina ben högt, precis som han ska göra.

– Han har väldigt bra tölt och har en nia för det i avelsbedömning, säger hon.

Hur blir man så duktig på att rida islandshästar?

– Det är som alla sporter att man måste lägga ner tid, ridtimmar och också hitta en känsla med hästen. Det är inte bara ridningen, utan det är också hanteringen av hästen som lär dig mycket.

Jamila Berg rider ofta för instruktörer, för att utveckla sig själv som ryttare.

– Min styrka som ryttare är nog min känsla. Jag är uppvuxen med det här och har fått möjligheten att få rida många olika hästar. Det är viktigt att vara nyfiken för att utvecklas, säger hon.

Härnäst ser hon fram emot att tävla i Friends arena under Swedish international horse show och rida Vintermästerskapen i februari på Strömsholm, men drömmålet är att få rida ett VM.

– Att tävla ett VM skulle vara jätteroligt och det vill jag gärna, säger hon.