Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget får över 1 miljon till forskning

Forskare i landstinget Gävleborg har fått över
1
miljon kronor i nya forskningspengar.


Pengarna ska bland annat gå till att följa upp bröstcancervården och till att studera en ny behandling av personer med sväljsvårigheter.

Det är de sju landstingen i den så kallade Uppsala/Örebro-regionen som tillsammans med universiteten i Uppsala och Örebro bildat ett forskningsråd som delar ut pengar till patientnära forskning.

Totalt 10 miljoner kronor varav landstinget Gävleborgs forskare nu får 1,1 miljoner kronor. Bara de två universiteten får mer.

– Jag är oerhört stolt över att vi har så många bra forskare att vi får så här mycket pengar, säger landstingets forsknings- och utvecklingschef Marieann Högman.

1 miljon kronor är också en rejäl förstärkning av den totala forskningsbudgeten i landstinget som idag ligger på totalt omkring två miljoner kronor.

Och det är sju olika forskare – en arbetsterapeut, en tandläkare och fem läkare – som kommer att dela på pengarna. Deras forskning går bland annat ut på att kartlägga länets bröstcancervård ur ett patientperspektiv, att följa upp personer som drabbats av hjärnskador och att studera en ny enkel behandling av sväljsvårigheter hos strokepatienter.

– Forskning är viktigt för att vi ska hålla oss à jour med utvecklingen så att vi får en bättre sjukvård, säger Marieann Högman.