Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget lovar följa ny lag

Landstinget Gävleborg lovar att följa den nya lagen om hjälpmedel.
Från och med 15 april kommer landstinget att betala för alla hjälpmedel – även de som i dag klassas som arbetsredskap.

Tidigare har landstinget Gävleborg hävdat att många hjälpmedel som funktionshindrade behöver är att betrakta som arbetsredskap för personalen – och att dessa ska bekostas av arbetsgivaren.

Denna tolkning har gjort att exempelvis 16-åriga Linnéa Källdén i Sandviken inte kunnat få lyftanordningar eftersom det inte är hon själv utan hennes personliga assistenter som hanterar dem.

Det i sin tur skulle innebära att hon inte ens kan ta sig ur sängen.

Betalar alla hjälpmedel

Men uppmärksamheten kring detta fall har gjort att regeringen beslutat om en ny förordning som slår fast att hjälpmedel som funktionshindrade behöver för att tillgodose sina behov aldrig ska kunna klassas som arbetsredskap.

Det innebär att landstinget måste stå för dem.

Och nu meddelar landstinget Gävleborg att man från och med 15 april kommer att betala för alla hjälpmedel, även arbetsredskap.

Åtminstone till september i år. Då ska politikerna i landstinget ta beslut om hur den nya lagen i detalj ska tolkas och vilka gränsdragningar som ska gälla.

– Vi ska bland annat ta kontakt med andra landsting och se hur de hanterar det här, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.