Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget mår dåligt

Landstinget mår dåligt, men man kan med fog konstatera att medicinen låter vänta på sig, skriver Kristdemokraterna i landstinget.

Annons

Allt sedan vänsterkartellens budget föll i decemberfullmäktige, har landstinget befunnit sig i ett vakuum, som främst drabbat våra patienter.

Att Socialdemokraterna skulle lämna ifrån sig makten trots ett så svidande nederlag var tydligen för mycket begärt. Att ödmjuka sig för att ingå i den breda samverkansregering som erbjöds var också otänkbart. För dem var det absolut viktigast att behålla makten.

Vänsterkartellen har aldrig kunnat inse att även vårdgivare som inte är anställda av landstinget skulle kunna vara en tillgång. Bara i nödfall har man ibland tvingats hyra in personal för att kunna upprätthålla sjukvården.

Med tanke på det svåra ekonomiska läge landstinget befinner sig i, trodde vi i vår enfald att saker skulle hända, när Centern kom till undsättning och offrade samarbetet i ”Samverkan för Gävleborg”.

Effekten har blivit att 10 miljoner för psykisk ohälsa och 5 miljoner för folkhälsan, riktat till främst barn, unga och äldre för att minska trycket i sjukvården, försvinner.

Dessutom vill man ommöblera i styrelser och nämnder, för att anpassa organisationen till det nya styret. Att det leder till ökad central- och tjänstemannastyre och försämrad demokrati, struntar man i.

Om Kristdemokraternas förslag fått gälla, så hade landstinget haft en mångfald av alternativa vårdgivare. Då hade vi haft hälsocenter med professioner som ger psykosocialt stöd, träningsråd, och rehabilitering, för att stödja människor att ta eget ansvar för sin hälsa.

Då hade även samarbetet med kommunerna inom äldrevården kommit längre.

Och inte minst, hade familjestödjande verksamheter funnits i hela länet.

Det var därför vi lade 5 miljoner extra för att stärka länets ungdomsmottagningar, barnhälsa och familjecentraler.

När det gäller folkhälsan anser landstingsrådet Maria Aspers, med ansvar för folkhälsofrågor, att det inte behövs mera pengar. Hennes mantra är att folkhälsoarbetet ska vara integrerat i all verksamhet. Självklart ska alla verksamheter ha fokus på förebyggande folkhälsa, men vill man utvidga samarbetet med kommunerna, starta ytterligare familjecentraler, stärka upp ungdoms- mottagningar med familjestödjande kompetens och bredda samverkan i arbetet mot tobak, alkohol och droger så behövs det initialt, pengar och mer utbildad personal.

På högskolan utbildas många duktiga hälso- pedagoger. Var får dessa unga entusiastiska personer jobb? Mår människor bra får man kraft att klara jobben, skolan och framtiden.

Hofors, oppositionsråd

Gävle

Norrbo

Hudiksvall

Annons