Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget vill skärpa kraven på kunskaper i svenska för läkarna

Ungefär var fjärde läkare i Sverige är född i utlandet.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, vill skärpa kraven så att även läkare från andra EU-länder ska genomgå språktester.

– Man ska inte jobba i svensk sjukvård om man inte klarar språket, säger hon.

Nyhetsprogrammet Rapport har uppmärksammat att Socialstyrelsen som beviljar svenska läkarlegitimationer inte kan ställa några krav på svenskkunskaper på de läkare som kommer hit från EU-länder. Läkare från andra länder måste däremot först klara ett språktest.

Och i en enkätundersökning som skickats ut till Sveriges landsting svarar ungefär hälften att dåliga språkkunskaper bland EU-läkare lett till problem i kontakten med patienterna.

På landstingsfullmäktiges möte i Bollnäs i går undrade Ingemar Kalén, kd, hur det ser ut i landstinget Gävleborg.

– Kan alla läkare flytande svenska här?

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp medgav att det kan finnas problem även här.

– Det är en synpunkt man får höra ibland, att det är svårt att förstå vad läkaren säger.

De läkare som landstinget aktivt hämtat hit från andra länder får svenskautbildning, men läkare kan även söka sig hit själva. Knapp skulle därför gärna se att alla läkare – oavsett vilka länder de kommer ifrån – måste genomgå språktester innan de får svensk legitimation.