Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets ansvar i hjälpmedelsfrågan är glasklart

Som landstingspolitiker är vi ålagda att alltid, alltid sätta patienten/brukaren/människan i absolut centrum, skriver Birgittha Bjerkén (M).

Annons

Landstinget Gävleborg betalar inte de hjälp- medel som svårt funktionshindrade behöver. Anledningen tycks vara att Landstinget i Gävleborg – till skillnad från andra län i Sverige – anser att de personliga assistenterna är i störst behov av tekniska hjälpmedel, inte de funktionshindrade. I och med detta manövrerar Landstinget Gävleborg över kostnadskraven, från sig själva och till arbetsgivaren.

Om detta har vi kunnat läsa, bland annat i en debattartikel författad av Pernilla Hålén, privat assistanssamordnare i företaget OP Assistans.

Men det är viktigt att komma ihåg att Landstinget Gävleborgs policy drabbar fler än de privata företagen. Arbetsgivaren kan i det här fallet lika gärna vara kommunen, ett kooperativ eller en av den funktionshindrades närmaste anhöriga. Oavsett vilket så anser Landstinget Gävleborg att hjälpmedel som motor till rullstolen, taklyft eller en höj- och sänkbar säng inte i första hand är till för att hjälpa den funktionshindrade i dennes dagliga liv. Man påstår i stället att det handlar om assistentens väl och ve. Det är en skrämmande människosyn.

Som landstingspolitiker är vi ålagda att alltid, alltid sätta patienten/brukaren/människan i absolut centrum. Hur kan Landstinget Gävleborg tycka att man gör det när man tagit fram en egen policy som den här?

I media har vi också kunnat läsa om 15-åriga Linnea Källdén i Sandviken som inte får en motordriven rullstol betald av Landstinget Gävleborg. Jag undrar, hur var det nu med FN:s Barnkonvention? Strider inte beslut som dessa i högsta grad mot den?

Trots att jag själv sitter som ledamot i landstingsfullmäktige är jag chockad över de konsekvenser som hjälpmedelspolicyn får för de människor som drabbas av den. Återigen – det är nämligen inte första gången – tvingas vi inse att hälso- och sjukvårdsnämnden samt landstingsstyrelsen beslutat om en policy vi inte ens debatterat i fullmäktige. Det är mycket underligt och som ledamot är jag tacksam för att informationen om dess konsekvenser nu kommit ut i ljuset.

Landstingets ekonomiska ansvar i hjälpmedelsfrågan är glasklart. Som huvudman för vården i länet kan man inte frånsäga sig det ansvaret genom att hänvisa till en policy som gäller enbart i Landstinget Gävleborg. Nu är det hög tid att tänka om. Till landstingsfullmäktige i februari kommer därför en interpellation i frågan från mig och mina kollegor i Moderaterna för att få mer fokus på problemet.

Birgittha Bjerkén

ledamot i landstingsfullmäktige för moderaterna

Mer läsning

Annons