Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets vindkraft ska byggas i Småland

Den lokala vindkraften fick se sig slagen. När landstinget köper vindkraftverk gör man det i Småland.

– Vi hade gärna bidragit till utvecklingen i regionen men de hade bäst pris och bäst organisation, säger landstingsrådet Maria Aspers (MP).

I tisdags sa ett oenigt landstingsfullmäktige ja till att köpa in två vindkraftverk som ska producera 30-40 procent av den el som landstinget använder.

Moderaterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna var emot. De anser att landstinget ska koncentrera sig på sjukvård och att det är alldeles för riskabelt att satsa på vindkraft.

Men Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna menar att man för miljöns skull måste våga satsa och drev igenom förslaget.

Och på onsdagen blev det klart var de nya vindkraftverken ska ligga. Landstinget väljer att köpa två kraftverk som ska byggas i Torsås kommun söder om Kalmar. Tre företag hade lämnat anbud och det var Göteborgsbaserade Green Extreme som gick vinnande ur striden. De var billigast och fick högst betyg för organisation. Ungefär 80 miljoner kronor kommer de två kraftverken att kosta.

Landstinget hade dock gärna sett att vindkraftverken hade hamnat i länet eller åtminstone i häromkring. Det hade kunnat bidra till tillväxt och fler jobb. Kraftverk i närområdet fick därför extra poäng i bedömningen.

Men trots att de båda andra företagen som lämnade anbud planerade att bygga i Gävleborg respektive Dalarna räckte inte det – kraftverken i Småland var billigare.

– Det finns också andra saker som är positiva med dem. Det är större brist på el i södra Sverige och det gör att andrahandsvärdet är högre om vi någon gång skulle få för oss att sälja, säger Maria Aspers.

Kraftverken ska byggas under hösten och stå klara i början av nästa år.

De båda andra företag som tävlade om att få sälja till landstinget är Samkraft – som ägs av bland annat Gävle Energi och Sandviken Energi – samt O2 som bygger vindkraftverk på Fallåsberget i Ockelbo kommun.