Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingspolitiker, kom till sans!

Nu måste det bli en skärpning bland alla landstingspolitiker. Landstingsfullmäktiges majoritet har beslutat om budgeten för 2009.

Beslutet passade inte alla partier men nu är ordningen den, att landstingsstyrelsen är skyldig att verkställa landstingsfullmäktiges beslut. Detta oavsett vad respektive ledamot i styrelsen anser om budgetbeslutet som har fattats i laga ordning. Det är emot alla demokratiska principer att vägra verkställa ett fullmäktigebeslut.

Enligt kommunallagen är landstingsstyrelsen en samlingsregering där alla partier representeras med det antal ledamöter som motsvaras av respektive partis antal mandat i landstingsfullmäktige.

Att det alltid ska vara en styrande majoritet i landstingsstyrelsen som har all makt går egentligen inte ihop med kommunallagens föreskrivande om att minoritetspartierna har samma ansvar som majoriteten.

Alla ledamöter i landstingsstyrelsen är lika ansvariga – även juridiskt – för styrelsens ledning av landstingets verksamhet vilket innebär, att alla styrelseledamöter måste gemensamt genomföra landstingsfullmäktiges beslut.

Om någon ledamot vägrar verkställa fullmäktigebeslut bör dennes uppdrag ifrågasättas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel