Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets arbetsmarknad måste bli mer flexibel

Se över arbetsgivaravgifterna och Las. Det är några av kraven från en grupp företagare från Gävleborg som snart ska åka till Stockholm och bland annat träffa näringsminister Maud Olofsson.

Annons

28–29 maj åker över 100 företagare från Gävleborgs län till Stockholm för att delta i Svenskt Näringslivs årliga framtidsmöte. Att vi är så många visar med största tydlighet hur viktiga företagsfrågorna är för oss, men också för vårt län.

Vi är förstås extra glada för att vi från Gävleborg fått möjlighet till ett eget möte med näringsminister Maud Olofsson. Vi tänker alla ta chansen att sätta företagarfrågorna i absolut fokus vid mötet med henne, inte minst de frågor som är prioriterade i Gävleborg.

Vi ser nu fram emot möjligheten att fråga Maud Olofsson vad näringsdepartementet aktivt gör för att stävja den förlegade utveckling där kommunen fortsätter att arbeta parallellt med näringslivet.

Företagarmötet ger oss förstås också möjlighet att diskutera många andra, för oss och för Sverige, angelägna frågor. Hur gör vi för att möta krisen och den massarbetslöshet som spås bli större? Hur ser vi till att anpassa politiken till verklighetens förutsättningar?

Vi anser att lågkonjunkturen måste mötas med nya idéer – mer företagarvänliga idéer som kan få fart på arbetsmarknaden – och läget för att prova något nytt har kanske aldrig varit bättre än nu.

Nu är det dags att främja möjligheterna till företagande. Nu är det hög tid att se över de gamla regelverk som lägger hinder i vägen för en flexibel arbetsmarknad.

* Las stänger dörren till arbete, framför allt för våra ungdomar, och gör att de har oerhört svårt att få fäste i arbetslivet. Det betyder att vi i framtiden får en stor grupp människor som i relativt hög ålder saknar en sammanhängande erfarenhet av arbete – och vi är övertygade om att det är en farlig väg att gå.

* Förslaget på en lagstadgad rätt till heltid leder till färre jobböppningar för dem som är nya på arbetsmarknaden – ungdomarna – samt färre extrajobb till exempelvis studenter. Vi vet att extrajobb ofta är slussen in på arbetsmarknaden, därför värnar vi möjligheten till extrajobb.

* Arbetsgivaravgifterna är i dag ett stort ekonomiskt hinder för en liten eller medelstor företagare som funderar på att anställa. En provanställning kan i dag bli en så dyr affär att man inte ens vågar chansa. Vi har inte råd med den utvecklingen när jobben blir färre och färre. För oss är det en självklarhet att arbetsgivaravgifterna måste sänkas. Det ska självklart också gälla alla, inte bara vissa åldersgrupper.

* Vi ser med oro på att regeringen har politiserat AP-fonderna och gett politiska direktiv i stället för affärsmässiga. Vi vill inte se en ny löntagarfondsdebatt.

Vi anser att de här punkterna är avgörande för att få igång sysselsättningen igen. På Framtidsmötet träffar vi tusentals kollegor och konkurrenter från hela landet och vi kommer att diskutera frågorna med stor entusiasm. Vi inspireras av andra entreprenörers idéer och tankar och vi får konkreta exempel på hur arbetet med att öka företagsamheten går till i just deras kommuner.

Många har hunnit längre än vi i Gävleborgs län, vi är vana att möta den insikten.

Bjerkéns Fastigheter AB

Gävle Affärsnätverk

Gävle Rörmontage

Marknadsskaparna AB

Häggvik Konsult AB

Church Street Service

Murtek Sverige AB

Murtek Sverige AB

SOS-kiosken i Gävle AB

Mer läsning

Annons