Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på körkortstillstånd

74-åriga Vaino Sahlin i Sandviken missade att förnya sitt körkort när det gick ut. Därför fick hon skicka in en ansökan om nytt körkortstillstånd.

Men en blodpropp för nio år sedan gjorde att Vainos ansökan hamnade i gruppen för ytterligare utredning. Nu har det gått ett halvår och hon har fortfarande inte fått något besked av Transportstyrelsen.

– Ska det behöva ta så lång tid, undrar hon.

Vaino Sahlin tog körkort som 16-åring när hon bodde i USA. I mitten av 70-talet tog hon busskort och jobbade i många år som busschaufför i Gävle. En fortkörningsbot har hon fått under alla sina år som förare, annars har det varit prickfri körning.

Fick en propp under körning

För snart tio år sedan fick Vaino Sahlin en propp. Hon satt i bilen när det hände.

– Jag blev som förlamad på höger sida, men lyckades ändå ta mig till hälsocentralen. Sen släppte det i ambulansen på väg till sjukhuset och jag har aldrig drabbats igen, berättar hon.

Det var aldrig något snack efteråt om att Vaino inte skulle få behålla sitt körkort eller fortsätta köra bil. Det är först nu, efter att Vaino behövt ansöka om körkortstillstånd på nytt, som proppen kan få betydelse.

Glömde förnya

Vaino missade nämligen att förnya sitt körkort när det gick ut. Hade hon kommit ihåg det hade det räckt med en ny bild och en underskrift för att kunna hämta ut den nya ”lappen” på posten.

I och med att hon måste ansöka om nytt körkortstillstånd fick hon också bifoga en hälsodeklaration. Och i den nämnde hon proppen.

– Man ska ju vara ärlig, säger hon.

Hennes sjukdomshistoria gjorde att Transportstyrelsen beslöt att utreda Vainos lämplighet som bilförare ytterligare – något hon fick reda på efter att ha suttit i telefonkö till myndigheten i många timmar.

– Det värsta är att det inte går att få tag på någon som kan ge besked. Jag har försökt få veta hur det ligger till med utredningen och prata med en handläggare, men det är hopplöst, säger hon.

Har gått ett halvår

Nu har det gått ett halvår sedan hon skickade in sin ansökan. Från Transportstyrelsen har inte hörts ett knyst.

I väntan på att själv få sätta sig bakom ratten igen är det hennes make Karl-Erik Sahlin som får köra henne dit hon ska. Makarna funderar nu på en JO-anmälan.

– Vi håller båda på att bli tokiga av det här. Är det verkligen rimligt att man ska behöva vänta så här länge på besked? Vad håller Transportstyrelsen på med, undrar hon.

arbetarbladet.se