Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på pengar snart slut

Mer än hundra tusen barnfamiljer har i sommar fått vänta på ersättning från Försäkringskassan. Först i slutet av september kommer väntetiderna vara normala, enligt Försäkringskassan.

Annons

Sommarsemestrar i kombination med Försäkringskassans omorganisation har gjort att föräldrapenningärenden samlats på hög de senaste månaderna. Värst var läget för en par veckor sedan då 130 000–140 000 ärenden släpade efter. Av dem var 30 000–35 000 ärenden äldre än en månad.
– I dag ser det mycket bättre ut, säger Jan Andersson som är verksamhetsområdes chef för de nationella försäkringscentren inom Försäkringskassan.
Den senaste noteringen från i början av veckan visar att det låg 85 000 ärenden på hög. Av dem var drygt 7 000 äldre än en månad.
Åtta veckor
Förseningen gäller i huvudsak föräldrapenningen, och då i synnerhet ärenden där föräldrar tagit ut enstaka föräldrapenningdagar i samband med semestern. Här har väntetiden varit uppemot åtta veckor.
– Vi har hela tiden prioriterat dem som har sin ”lön” från Försäkringskassan. Dem har vi tagit med förtur.
Generellt sett har de fått sin ersättning inom fyra veckor, men det finns säkert undantag, konstaterar han.
Pensionärer
Också när det gäller utbetalningarna av bostadstillägg för pensionärer har utbetalningarna släpat efter. Framförallt har det slagit mot pensionärer vars bostadstillägg måste förlängas eller mot dem som skickat in en helt ny ansökan. För att undvika förseningar har Försäkringskassan valt att fortsätta att betala ut bidraget till alla som redan har bostadstillägg.
– De som i dag kan få vänta ett antal veckor är pensionärer med nya ansökningar. I storleksordningen 10 000 sökande väntar på beslut. Vi räknar med att de får vänta upp till åtta veckor.
I slutet av september, eller tidigare, räknar Försäkringskassan med att väntetiderna ska vara nere på normala fyra till sex veckor.

Mer läsning

Annons