Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på svar om förgiftad mark

2003 fick Karl-Erik Lindell veta att hans mark antagligen är förorenad.

Nio år senare har det fortfarande inte skett någon provtagning av marken.

– För mig och min familj har det blivit en mardröm, säger han.

Han köpte fastigheten i Älvkarleö bruk 1998. Den var i mycket dåligt skick men familjen planerade att skapa sitt drömställe genom en totalrenovering.

Våren 2003 gjorde Länsstyrelsen i Uppsala län och Älvkarleby kommun en kontroll av marken i området för att se om den var förorenad. Karl-Erik Lindell fick veta att det stått en gasklocka på hans tomt och att det eventuellt kunde finnas gifter där. Hela området klassades som riskområde.

Sedan dess har Karl-Erik Lindell inte fått veta något mer trots att han vid upprepade tillfällen kontaktat kommunen och länsstyrelsen och efterfrågat en provtagning.

– De har bundit mina händer och fötter. Jag vågar inte bygga och investera en massa pengar här. Jag kan inte sälja det heller. Vem vill köpa det här? Många tårar har gått åt.

Karl-Erik Lindell anmälde till slut kommunen och länsstyrelsen till JO, justitieombudsmannen, som dock beslutade att lägga ner ärendet.

– Det är skrämmande hur liten man är i sammanhanget. Vart ska jag vända mig nu? säger Lindell.

Enligt JO:s beslut är det kommunen som är tillsynsmyndighet. Kommunen har uppgett till JO att de ska prioritera det förorenade området i Älvkarleö bruk under 2012.

– En privat fastighetsägare som äger många fastigheter i området har erbjudit sig att stå för en konsultutredning. Han ska få någon månad på sig att genomföra den. Om inte det blir gjort tillsätter vi en ansvarsutredning som ska avgöra vem som är ansvarig för att göra en konsultutredning av marken, säger Åsa Szabad, miljöinspektör, Älvkarleby kommun.

Hur kan det ha tagit så lång tid?

– Jag vet inte men det har kanske inte funnits tillräckligt med resurser. Det har gjorts en ansvarsutredning tidigare men den personen som utpekades då nekar till att han haft någon verksamhet.