Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram med saltkaren, Falun!

/

Plötsligt dök det upp en vilodag i VM; inte ens en nordisk kombination, eller en mixedtävling i backe.
Bara att väntan på att det ska börja på allvar.
VM har inletts med bra glid.
Fortsättning är skidhet.

Annons

Jag tyckte till och med nån svensk eller svenska sa det på en presskonferens jag följde på webben: "Skönt att det äntligen startar".

Nu efter sprintrundorna och skiathlonens skidbyte följer sex dagar med sex titlar på spel – allt tyngre för varje dag som går.

De svenska damerna har lagt grunden för ett skid-VM där misslyckandet är borta, men där förväntningarna bara ökar.

Som under tisdagen, när Charlotte Kalla åker den distans som hon älskar så mycket – och där tycke verkar ha uppstått för länge sedan.

10 km fri stil, med individuell start – alla åkare mot klockan.

Det är på den fria milen som Kalla slog igenom, det är där hon har de flesta av sina världscupsegrar och det är där som hon tog det där OS-guldet i Vancouver 2010. Och det är på den distansen hon hissade flaggan under Östersunds världscuptävlingar före VM.

Guldchans ja!

Men motståndet är exakt det som vi visste att det skulle vara.

Therese Johaug var grym i skiathlon.

Marit Björgen var mänsklig. Hon blev bara sexa, och tog därmed ledigt från parsprinten där Norge ändå svepte hem guldet. Och man ska komma ihåg att när sjätte plats är en låg nivå för Björgen, så är det en hög nivå för vem som helst. Sexa – man får gå tillbaka till våren 2009 för att hitta det i Björgens meritlista.

Medalj blir det för Kalla. Men för guld tror jag att hon måste chocköppna, så att Johaug och Björgen som kommer senare i spåret får tidsrapporter som blir till klister under fristilsskidorna.

Kalla behöver också ha fasta, hårda spår – alltså en autostrada av snö. Det andas om plusgrader i Falun, och lösning för att ordna fasthet är saltning som arrangörerna kan ta till. Och om inte, vad står alla med sina svenska flaggor där och skriker bara – salta i stället, människor!

...som extra krydda inför de här sex härliga längddagarna har det redan börjat spekulerats i den svenska laguppställningen i damstafetten, där Stina Nilsson plötsligt är aktuell att ta sistasträckan av bragdmedaljsleverantören Charlotte Kalla.

Det är damerna som har tagit de tre svenska medaljerna, men samtidigt kommer också de bästa svenska herrdistanserna under veckan, och det i en stigande formkurva: 15 km fritt onsdag, stafett fredag och femmilen, klassisk distans i klassisk stil, på söndag.

På onsdagens 15 km värmer Johan Olsson och Daniel Richardson upp inför fortsättningen, medan Marcus Hellner har sin stora individuella chans och Calle Halfvarsson...kanske har lite tur för en gångs skull.

Halva VM kvar alltså, och samtidigt finns det också en halva som jag inte ägnat många TV-sekunder; backhoppning och nordisk kombination. Skid-VM är inte som friidrotts-VM där a-l-l-a grenar har sin tjusning och stjärnstatus.

Det behövs svenskt.

Mer läsning

Annons