Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson ersätter sjuk Hellner

/
  • Emil Jönsson ersätter Marcus Hellner. Jönsson kunde som bekant inte ställa upp i Falu-VM på grund av skada, men han känner sig redo, med
  • Så här kommer det att se ut när åkarna tävlar i Sälen i Red Bull Nordix.

Marcus Hellner var det stora dragplåstret när det under lördagen körs den spektakulär tävlingen, Världsfinalen i skicross på längdskidor i Sälen.
Men nu har Hellner insjuknat och ersätts i stället av IFK Moras Emil Jönsson.


15.00 lördag: Se tävlingen live här på dt.se i morgon.

Annons

Emil Jönsson fick som bekant VM förstört på grund av en skada.

– Jag vet inte vad jag ger mig in på eller vad jag ska förvänta mig, men jag kommer att köra det här på ett och ett halvt ben, sa Emil till Radio Dalarna fredag förmiddag.

Red Bull Nordix, heter tävlingen som i år avgörs vid Högfjället i Sälen. Men det är ingen vanlig skidtävling utan här kör åkarna skicross med längdskidor.

– Det här blir nåt nytt för mig, menade Emil som alltså ersätter dragplåstret Marcus Hellner.

– Han har blivit sjuk och så blev jag inkastad i det här, haha.

Som vi berättat om tidigare så tillhör Adam Johansson, från Rättvik, en av favoriterna. Han har varit med i den här tävlingen, som flyttas runt mellan olika länder, tre gånger tidigare, så han har rutin på den här något annorlunda skidtävlingen.

– Det har inte jag konstaterade Emil Jönsson med ett skratt.

Adam hade 2–0 i möten mot Hellner, men nu får Johansson i stället sikta in sig på att ta sin första skalp mot Emil Jönsson.

Red Bull Nordix är en öppen tävling där allt från lovande juniorer till etablerade åkare från världscupen tävlar på lika villkor. Banan är tuff och innebär något annat än vad både åkare och publik är vana vid.

– Jag är startsnabb och bra på att köra utför. Jag är även en hyfsad taktiker. Att hålla balansen är viktigt, men att kunna trycka till i uppförsbackarna är nyckeln till framgång.

– Den som orkar gå ifrån där tror jag vinner, sa Adam i ett pressmeddelande som kom tidigare i veckan.

Andra åkare från Dalarna med chans att vara med i toppstriden är August Spik från Leksand, Henrik Montén från Borlänge, Jesper Arnesson från Idre, och Phil Belingham, Australiensare som bor i Dalarna och deltog på VM i Falun.

Åkare från tiotalet länder beräknas komma och köra den spektakulära tävlingen i Sälen.

– När Hellner berättade om Red Bull Nordix så lät det helt sjukt. Det var definitivt en tävling jag ville vara med i, säger Emil Jönsson i ett pressmeddelande från arrangören.

En annan storstjärna som också är med, är Anna Holmlund, som håller på med "riktig" skicross. Kanske det här kan passa den färska totala världscupsegraren.

– Längdskidor är väl inte min huvudgren. Men som svensk har jag åkt en hel del i mina dagar och det ska bli riktigt spännande att se hur långt det räcker i ett sådant här startfält, säger Anna i pressmeddelandet.

Mer läsning