Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länge leve Halloween

/

Jag har länge varit ett stort fan av halloween. Man har en anledning till att klä ut sig, bli någon annan och så får man anordna en fest.

Annons

För fyra år sedan hade jag och min familj den turen att vi skulle få fira halloween i det landet som älskar att slå på stort när det gäller att fira. Nämligen USA. Som pricken över i:et skulle den värdfamilj vi bodde hos ha en halloweenfest.
Redan veckor innan själva halloween började man förbereda sig. Trädgårdarna utsmyckades, kläder skulle inhandlas och affärerna tog halloween på lika stort allvar som de svenska affärerna tar julen. Mamman i värdfamiljen hade redan börjat sy på sin åttaåriga sons piratdräkt och specialbeställt en häxhatt ifrån internet. Fanns det inga bra halloweenkläder i affärerna? Min familj och jag åkte iväg till en affär för att handla utklädningskläder. Man kan ju fråga sig hur troligt det är att man skulle hitta något bra utbud i affären, om man måste sy sina egna eller beställa från internet. När vi körde upp mot affären trodde vi alla att det skulle vara en leksakaffär med en hylla med utklädningskläder.
Det var inte en hylla med kläder.
Det var en hel affär full med allt som har med utsmyckning att göra. Här var det inte svårt att hitta något att ha på sig.

När dagen D kom, eller dagen då festen skulle vara var förberedelserna långt ifrån klara. Värdfamiljens pappa fick åka en lång sträcka för att köpa torris, en sorts is som ryker när man tillsätter varmt vatten. Rökmaskiner skulle sättas upp. En hel källare skulle kläs om i svart för att det skulle vara möjligt att gå en spökvandring där nere. Sånghäften skulle sättas ihop och all mat skulle förberedas. När gästerna kom var det ingen som hade överdrivit sin utklädning. Vi hade visserligen skönheten och odjuret, munkar och nunnor, pumpor och uteliggare. Det kändes så naturligt att alla lagt ner så mycket tanke på sina kläder.

Halloweenhelgen åkte även jag och min familj in till storstan för att gå på deras årliga halloweenparad. Även där var allting så enormt, flera gator var fyllda med utklädda människor. Jättespindlar hängde ner från klocktorn och de i paraden var så snyggt utklädda att man nästan blev lite avundsjuk att vi inte har det så här i Sverige.

Att fira halloween i USA var en upplevelse, jag skulle vilja berätta om allt men jag fick bara skriva en krönika. Det är roligt att veta att värdfamiljen gjorde halloweenfesten till en tradition och vi blev lovade att få bo där om vi kommer tillbaka och hjälper henne med festen. Nu önskar jag bara att det också kommer att bli så här stort i Sverige också. Även om det var överdrivet i USA så kändes det så rätt.
Länge leve halloween.

Mer läsning

Annons