Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre väntetid på ambulanser

Patienter som drabbas av hjärtstopp får vänta allt längre på ambulansen. Många liv skulle räddas om hjälpen nådde fram snabbare.

Annons

– För varje minut som går efter ett hjärtstopp minskar chansen för överlevnad med tio procent, säger Johan Herlitz, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I dag tar det i genomsnitt nio minuter innan ambulansen kommer fram. Det är tre minuter längre än för sex år sedan.

– Folk väjer inte för ambulansen på samma sätt som de gjorde förr. Dessutom är det tätare trafik och svårare att ta sig fram i dag, säger Johan Herlitz, som är ansvarig för det nationella hjärtstoppsregistret.

Viktiga sekunder

Han nämner ytterligare några tänkbara orsaker till den negativa utvecklingen: 

– Det ställs höga krav på ambulanssjukvården i dag, sjukhus läggs ner, ambulansen får ta större del av uppdragen och det har kanske inte tillsatts resurser i paritet med detta, säger han.

Varje sekund är värdefull när hjärtat har stannat. Chanserna att överleva ökar om hjärt- och lungräddning sätts in snabbt av personer i närheten men oftast krävs det också att en defibrillator, hjärtstartare, används för att den som drabbats ska klara sig.

När ambulansen dröjer kan det vara för sent att använda en sådan.

Fler överlever

Paradoxalt nog är det ändå fler som kan räddas till livet efter ett hjärtstopp i dag än det var tidigare. Den ökade överlevnaden beror på att hjärt- och lungräddning ofta har startats redan innan ambulansen hunnit fram.

– Om nu inte ambulanssjukvården kan leva upp till vad vi kanske hade hoppats på så har samhällsmedborgarna tagit sitt ansvar. Andelen livräddaringripanden har ökat ganska kraftigt de senaste tio åren, säger Herlitz till TT.

Runt 10 000 svenskar drabbas årligen av hjärtstopp. I cirka 4 000 fall startas hjärt- och lungräddning och ungefär 300 av de drabbade räddas till livet.

Många kommuner och landsting har ingått avtal om att räddningstjänsten ska rycka ut på sjukvårdslarm när SOS Alarm bedömer att det tar för lång tid för ambulansen att nå fram. På så sätt kan ytterligare många liv räddas.

Men det är fortfarande 29 procent av landets kommuner som saknar sådana avtal, visar en sammanställning från Hjärt-Lungfonden.

TT

Annons