Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långsam mat i Bönan

Mat som är god, ren och rättvis. Det var ämnet för kvällen när Föreningen Slow Food Gästrikland höll sitt årsmöte i Böna bygdegård.

En hel del provsmakning av lokala specialiteter som inlagd strömming och den nästa bortglömda Häsensnibben förekom också.

Föreningen Slow Food Gästrikland startades i januari 2009 och höll i går kväll sitt blott andra årsmöte i Böna bygdegård.

Dagen till ära fick man möjlighet att fira sin 50:e medlem.

– Vi startade som en proteströrelse till fast food, säger ordföranden Anita Hörnstein som också är en av de sju grundarna i Gästrikland.

Samlar smaker

Föreningen Slow Food har även startat Smakernas Ark där man samlar det som anses vara utsökta smaker som är värda att bevara för eftervärlden. Produkter med utsökt kvalitet, från småskaliga producenter med lokal förankring.

Cristina Gaitian, ordförande i den svenska delen av den kommission som avgör vad som får komma med i arken, var på plats i Bönan.

– Noa tog med sig djuren, men vi tar med oss maten och drycken på vår ark, säger hon.

Några gamla specialiteter från Gästrikland var uppe till smaktest under kvällen. Bland annat hade Lars-Ove Flodberg, som visserligen är Hälsing, gjort tre olika typer av inlagd strömming.

Recept från 1794

Ett av recepten var från 1794 och innehöll kanel, ingefära, nejlikor och barken från det gamla träslaget Sandel.

Han bjöd även på lökströmming och en med en krämig senapssås. Även granrisrökta böcklingar från Böna rökeri serverades.

Alla lät sig väl smaka och till och med kommissionens ordförande var imponerad.

– Böcklingen verkar klockren. Men även strömmingsinläggningarna verkar ha en väl dokumenterad historia, säger Cristina Gaitian som även tillägger att hela den internationella arkkommissionen ska ha sitt ord med i laget innan en produkt eller maträtt blir invald.

Under kvällen premierade föreningen fyra lokala företag som man menar arbetar i slow foods anda.

Det var Berglunds bageri i Kungsgården, Bondenära saluhall i Valbo, Dunkers gårdsdelikatesser i Gävle och paret Henrik Nilsson och Kristina Schön som står bakom det nystartade surdegsbageriet i Gävle. Alla prisade företag fanns på plats och mottog utmärkelse och blommor.