Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långt fängelsestraff för utpressare

Fängelse i ett år och två månader. Det blev straffet för den 22-åring som ligger bakom en omfattande utpressning under två års tid mot en ung Sandvikenbo. Mannen har vid flera tillfällen hotats och tvingats lämna ifrån sig tusentals kronor på grund av en påhittad skuld.

Bakgrunden till historien är en mordbrand i Sandvikenbons lägenhet 2003. 22-åringen dömdes för brottet och har avtjänat sitt straff. Men nu hävdar han att mordbranden i själva verket var ett försäkringsbedrägeri i samförstånd med den nu utpressade. Och på den grunden har han vid ett antal tillfällen besökt honom och krävt att få, och fått mindre summor pengar, tillsammans flera tusen kronor. 22-åringen har också använt hot och bland annat visat upp en pistol. Och han har hotat att komma och hälsa på tillsammans med ”grabbarna”.

Bland annat genom vittnesförhör under rättegången kunde dock åklagaren bevisa att 22-åringens version av branden bara var ett påhitt för att kunna pressa den andre på pengar.

Den första utpressningen ägde rum redan första halvåret 2006. Då tvingade 22-åringen till sig en stereo värd minst 10 000 kronor. Utpressningarna och utpressningsförsöken pågick sedan till i somras. Det sista hotet ägde rum 20 augusti.

Förutom fängelsestraffet ska 22-åringen betala 94 400 kronor i skadestånd till Sandvikenbon.

22-åringen dömdes även för några bilstölder, narkotikabrott, olovlig körning, grovt rattfylleri och häleri, sedan han köpt en moped som han visste var stulen.