Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtidssjuka kritiserade sjukpolitiken

/
  • Kritisk. Ann-Katrin Persson, sjukskriven, kritiserade regeringens sjukförsäkringspolitik.
  • Drabbad. Ann Bergfalk Wesström, utförsäkrad bussförare, avlöste sjukskrivna Ann-Katrin Persson när regeringens sjukförsäkringspolitik kritiserades.

Ann-Katrin Persson, en av Gävles långtidssjuka, sparade inte på krutet när hon beskrev följderna av regeringens sjukförsäkringspolitik.

– Jag hade ingen psykisk diagnos, utan en whiplash-skada. Men ibland mår jag så dåligt att jag inte orkar leva, sa hon i ett tal vid Vänsterpartiets valstuga på Rådhustorget i Gävle.

Annons

Sjukförsäkringen som valfråga var Vänsterpartiets tema på tisdagseftermiddagen.

Talare var bland andra Jenny Wrangborg, kallskänka, poet och krönikör på Arbetarbladets ledarsida, Rolf Karlsson, RFHL, som pratade om fattigdomen, och Ann-Katrin Persson.

Arbetarbladet intervjuade Ann-Katrin Persson i vintras. Försäkringskassan tolkade de skärpta sjukreglerna och bedömde att hon var fullt arbetsför trots ständiga nacksmärtor.

– I stället för att jobba 50 procent och vara halvt sjukskriven så hamnade jag helt utanför systemet, sa hon i sitt känslofylllda tal där hon hävdade att ohälsotalet har sänkts bara i statistiken.

I dag har hon återigen halv sjukpenning efter att ha drabbats av utmattningsdepression. Men mer har hon inte att leva på.

Ann-Katrin Persson och flera andra långtidssjuka driver nu kampanj mot sjukreglerna via Facebook och bloggar på nätet.

Ann Bergfalk Wesström, utförsäkrad bussförare, startade nätverket Resurs för ”sjukas och utsattas rätt i samhället”.

– I dag är vi över 3 000 medlemmar, sa hon.

Mer läsning

Annons