Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen har säkrat vargspår och blod

Det är ingen tvekan om att det var en varg som tog hunden Max. Personal från länsstyrelsen har säkrat spår efter vargen och även blod.

LÄS MER: Vargen tog Max – mitt framför ögonen på Elisabeth

Länsstyrelsen har varit hemma hos den drabbade familjen och hjälpt dem dokumentera vargattacken. Att det verkligen var en varg som tog 1,5-årige Jack Russelln Max är naturbevakaren Sone Persson ganska övertygad om.

– Vi har hittat vargspår och språngspår och även blod. Vi har dock inte hittat hunden. Det rör sig om en liten hund så kan hända att den är helt uppäten, eller transporterad så långt bort så det är inte säkert att hittar igen den. Vi har suttit ner och pratat med familjen och hjälpt dem göra en ersättningsansökan, säger han.

Är det anmärkningsvärt att en varg kommer så nära en bostad?

– Det är det väl eftersom den kommer in på en gårdsplan. Men eftersom vi har så mycket varg som vi har så får räkna med att en del får ett så här avvikande beteende, säger Sone Persson och fortsätter.

– Vi såg mycket spår av rådjur också, det kan ha varit så olyckligt att vargen jagade rådjur och sedan råkade hunden hamna emellan. En varg gör ju inte skillnad på skog och en gårdsplan när den har siktet inställt på ett byte.

Han tillägger dock att det inte tillhör vanligheten att varg går så nära bostadshus, när hundar attackeras är det främst i skogen och under jakt.

– Det har varit anmärkningsvärt många händelser med varg och hund och får på kort tid i länet, det är ett stort problem. Vi har ju vargrevir i länet som följer ett pärlband från Älvkarleby och uppåt, i och mellan reviren har vi vargar som inte tillhör något av reviren. Det är klart att de också springer genom byarna – och de är ju alltid på jakt, säger Sone Persson.

På frågan om det kan bli aktuellt med skyddsjakt på Järbovargen har han inget svar.

– Sådant är jag dålig på, jag jobbar ute på fältet och den frågan hanteras av våra rovdjurshandläggare inne på länsstyrelsen.