Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lapa sol i höst

/
  • Sug i dig ljus. Ljuset motverkar mängden melatonin, som kan bli väldigt hög under den mörka tiden av året. Och melatonin är värsta sömnpillret. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Hösten är plötsligt här och mörkret sätter sina klor i oss. Många blir trötta och deppiga och det kan bli snudd på omöjligt att komma upp ur sängen på morgonen. Men det behöver inte betyda att man är en latmask, snarare att man har ljusbrist.

Annons

De flesta känner av att den mörkare årstiden är på väg. Vi blir tröttare, får svårare att komma igång i morgonmörkret och de ljusa timmarna mitt på dagen blir allt färre. Vissa känner sig deppigare än vanligt och blir helt orkeslösa.

Det är lätt att känna sig som en dålig människa när man bara vill ligga kvar under sitt varma täcke, men det finns en naturlig förklaring till att det är tungt. Vi är beroende av ljus och vissa påverkas mer än andra av att solen försvinner.

– Många kan bryta mot tröttheten med viljekraft, de bara ställer sig upp och tar en kopp kaffe, men för andra kan det vara omöjligt. Sömnhormonet melatonin är som ett starkt sömnmedel och runt 20 procent av befolkningen har så mycket melatonin i hjärnan på vintern att de har stora problem med att ta sig upp ur sängen, förklarar Urban Södergren, psykiater specialiserad på vinterdepression och ljusterapi.

Vi borde sova mer

Precis som alla däggdjur har vi människor en inbyggd klocka som bestämmer över kroppens rytmer, och den styrs av ljuset. Genom att ögat berättar för resten av kroppen hur mycket ljus som kommer in regleras produktionen av sömn- och vakenhormoner. När hösten kommer och det blir mörkare ställer kroppen in sig på att sova mer, och vi blir tröttare. Vi är alltså biologiskt anpassade för att sova mycket under vinterhalvåret. För bara ett par hundra år sedan var det naturligt för människor i Sverige att gå och lägga sig klockan sex på kvällen och inte stiga upp förrän det ljusnade igen framåt morgonkvisten. Men i slutet av 1800-talet uppfanns elektriciteten och vi bröt med naturen, säger Urban Södergren.

– I dag är vårt samhälle uppbyggt efter att vi har samma dygnsrytm hela året, och det krävs att vi arbetar likadant som övriga världen även här i norr, annars hamnar vi ohjälpligt efter.

Ta vara på ljuset

Vi har det faktiskt extremt mörkt på vintern i Sverige om man jämför med resten av världen. Man luras lätt av klimatet eftersom golfströmmen gör det varmare i Skandinavien än på andra nordliga platser. Men vår huvudstad ligger faktiskt på ungefär samma breddgrad som Alaskas huvudstad Anchorage.

– Vi kan tyvärr inte samla på oss ljus i kroppen under sommaren, men vi kan se till att få så mycket ljus som möjligt under den mörka tiden och kämpa på mot mörkret, säger Urban Södergren.

Sofia Hallonsten/TT Spektra

sofia.hallonsten@ttspektra.se

Mer läsning

Annons