Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär känna årets kulturhuvudstad

/
  • Gedimino. Huvudgata och den stora shoppinggatan i Vilnius.
  • Trakai.  Vykorts-vackert  slottsom är ett populärt utflyktsmål för både litauer och turister.
  • MYSIGA GRäNDER. Längs Piliesgatan i gamla stan finns många trevliga restauranger och uteserveringar
  • Sångtraditioner. I juni är det dags för ett stort körevenemang. Här finns en lång tradition av sång.

Årets kulturhuvudstad Vilnius har en härlig blandning av vackra barockhus, flagnad charm, gamla trähus och moderna hus sida vid sida. Klassiska konserter, restaurangbesök och spa-behandlingar är mycket billigt.

Annons

Den litauiska kulturhuvudstaden Vilnius är en okänd stad för de flesta svenskar trots att den ligger bara 70 mil från Stockholm. Den gamla stadsdelen i Vilnius är en av de största i Europa och finns med på världsarvslistan. Sedan Litauen blev självständigt under början av 90-talet har staden sakta men säkert renoverats, men det finns fortfarande många estetiskt flagnade hus och slitna kyrkor i gränderna. Byggnadsstilen är centraleuropeisk och italiensk till skillnad från Tallinn och Riga som har tyskt och nordiskt ursprung.

För att förstå lite av Litauens historia är det intressant att besöka KGB-museet. Det ligger i ett före detta KGB fängelse där många människor satt inspärrade under Sovjetstatens ockupation på 1940-talet.

Vilnius är en mycket spännande stad att strosa runt i och för dem som är nyfiket lagda finns det många gamla bakgårdar att titta in i. På en bakgård dyker till exempel en jättelik staty upp av gangster-profilen Tony Soprano från tv-serien Sopranos. Breda gator blandas med trånga gränder och även kyrkorna bjuder på en arkitektonisk mix av ryska kupoltak och pastellfärgade gräddtårtor. Längs Piliesgatan finns det gott om mysiga restauranger och uteserveringar.

Vid Gryningens port ses en kvinna göra korstecknet och på väg till den svarta Madonnan syns en annan söka förlåtelse för sina synder. Hon kryper uppför trappan på sina bara knän. Högt över takåsarna syns kyrkspiror vart man än vänder sig. Den stora vita katedralen med dess vackra klocktorn markerar början av gamla stan och på det stora torget hålls klassiska konserter gratis på sommaren. Klassiska konserter är annars ett mycket billigt familjenöje i Vilnius och skolbarnen skickas tidigt till obligatoriska konsertbesök.

Floden Neris ringlar sig fram genom Vilnius och bildar en naturlig gräns till den moderna staden med sina skyskrapor och shoppingcentrum. Dit tar man sig med trådbussar som körs av bastanta damer som vanligen har pyntat framrutorna med blommiga spetsgardiner. På andra sidan floden Vilnia ligger den bohemiska stadsdelen Uzupis, som förr var ett fattigt och nedgånget område men som efter självständigheten 1990 fick nytt liv när ett tjugotal konstnärer köpte de gamla förfallna husen. De utropade skämtsamt området till en fristående republik med president, nationalsång och en egen författning baserad på kärlek. Husen har nu renoverats till konstgallerier, mysiga uteserveringar och ekologiska affärer - och mitt på torget står en trumpetspelande ängel och blickar ut över republiken.

Det är första gången som en huvudstad så långt österut har blivit kulturhuvudstad och programmet är gediget. Årets tema handlar om hur kulturen får liv – att det behövs en levande kultur som alltid är föränderlig och där alla kan delta i skapandet.

– Det är viktigt att kulturen är tillgänglig för alla och inte ett kommersiellt eller intellektuellt fenomen bara för kritiker och professionella, säger Albertas Barauskas som arbetar med årets kulturprogram.

En av programpunkterna bestod av en stor gatumusikfestival i maj då tusentals musiker spelade på gamla stans gator. 21–21 juni är det kulturnatt med konserter, film och poesi och i början av juni pågår en stor sångfestival i ett land med en mycket lång sångtradition.

 

Mer läsning

Annons