Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare har förhållande med före detta elev

Gävlelärarens 16-åriga flickvän har tidigare varit elev hos honom.


Själv hävdar läraren att förhållandet inleddes först efter att flickan gått ut nian

i friskolan i Gävle.

Förhållandet ska enligt uppgifter till Arbetarbladet ha varit på gång en tid innan det blev officiellt efter skolavslutningen förra våren. Flickan var då inte längre en elev på friskolan.

– Vi har haft samtal med läraren och han nekar bestämt till att de hade en relation när eleven gick här, säger skolans rektor.

En förälder till ett annat barn på skolan har anmält relationen mellan läraren och eleven till Skolinspektionen. Föräldern anser att ledningen för skolan inte har agerat och är kritisk till att läraren ännu arbetar kvar.

Men Skolinspektionen konstaterar att förhållandet faller utanför myndighetens tillsynsansvar. Det är arbetsgivarens sak att bedöma lärarens lämplighet.

Inte heller Lärarförbundet tänker agera.

– Det här är egentligen inte vår grej att kommentera. Det är något mellan arbetsgivaren och medlemmen och ligger utanför vår ram, säger Tomas Pettersson, Lärarförbundet.

Han bekräftar dock att han haft samtal med läraren, som medgivit förhållandet.

– Självklart har vi yrkesetiska principer och det är en diskussion vi ständigt för med våra medlemmar. Men vi kan inte i slutänden styra vad personerna i fråga gör, säger Tomas Pettersson.

Efter diskussion med facket konstaterar rektorn att skolan inte kan vidta några kraftfullare åtgärder, eftersom det inte finns fakta som stöder att någon olaglig handling har begåtts. Däremot har läraren fått en erinran.

– Det är klart att vad lärare säger och gör påverkar barnen.

Rektorn säger att diskussionerna med både lärare och facket fortsätter och att situationen observeras noggrant. Vad som kommer att hända med läraren beror delvis på hur föräldrar och elever reagerar.

– Det har också betydelse vad jag upplever när jag är med i klassrummet. Om stämningen inte är bra måste vi göra något, säger rektorn.

Enligt Jan Jansson, personalchef vid kommunens skolförvaltning, finns det inte heller inom den kommunala grundskolan någon tydlig mall för hur man ska agera i ett fall som detta.

– Det blir en individuell diskussion, säger han.

Anställningskontrakten innehåller heller inte några förbud mot kärleksrelationer med elever.