Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare köps ut efterförhållande med elev

Gävleläraren som har ett förhållande med en före detta elev får sluta.


Ledningen för friskolan köper ut honom.


– Han är fortfarande anställd, men kommer inte tillbaka som lärare, säger rektorn.

Annons

Arbetarbladet berättade i förra veckan om hur en lärare på en friskola i Gävle inlett ett förhållande med en flicka han undervisat.

Själv bedyrar han att relationen växt fram först efter att den då 16-åriga eleven slutat i nionde klass förra våren. Uppgifter om att förhållandet startat redan innan har inte gått att bekräfta.

Varken den statliga Skolinspektionen eller Lärarförbundet har agerat i frågan, och ledningen för skolan valde i samråd med facket att låta läraren jobba kvar.

Men sedan dess har ledningen kopplat in advokat och i går eftermiddag hölls ett nytt möte med facket om den berörda läraren.

– Kontentan är att den här killen inte jobbar här längre. Jag kunde inte säga upp honom eftersom han inte gjort något olagligt, i stället får han en form av arbetsbefrielse, säger rektorn.

Det innebär konkret att läraren inte längre ska undervisa elever på skolan. Men han får full lön under återstoden av sin tidsbegränsade anställning. I runda slängar innebär det att skolan betalar honom totalt drygt 120 000 kronor.

– Anledningen till att vi gör det här är att vi ställer höga krav på våra lärare. Och vi anser inte att han betett sig professionellt, säger rektorn.

Till att börja med kommer läraren att ersättas med redan befintlig personal, sedan ska en nyrekrytering göras.

Hur huvudmännen för skolorna agerar i den här typen av fall varierar. Är eleven över 15 år finns ingen tydlig regelbok.

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om en lärare i Sandviken som erkänt att han haft sex med en 15-årig elev. Kommunen bestämde sig för att ge honom sparken, men samma dag han skulle få beskedet valde han att själv säga upp sig.

Läraren har sedan fått jobb på en annan skola i regionen och har där försetts med en ”överrock”, en annan vuxen som finns med på vissa lektioner.