Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läraren har ”överrock” på sin nya skola

Läraren som erkände sex med en 15-årig elev får behålla sin anställning i en annan skola

i regionen.


Men sedan den nya arbetsgivaren nu fått kännedom om mannens bakgrund har han försetts med en ”överrock”.


– Inte för att vi tror att han ska göra någonting, utan för att det ska bli lugnt under tiden som han är kvar, säger rektorn.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om det uppmärksammade fallet med läraren som kunde gå direkt från en skola till en annan sedan han erkänt att han vid flera tillfällen haft sex med en elev som nyss fyllt 15 år.

I dag är lärarens bakgrund väl känd på skolan där han nu undervisar.

– Han har själv valt att prata öppet om det, säger kommunens personalchef.

Hos kommunen som anställde den mycket erfarne läraren med drygt 30 års erfarenhet, erkänner man nu att det brast i rutinerna när mannen anställdes. Den nya arbetsgivaren tog referenser, men inte hos den nuvarande rektorn på skolan i Sandviken. Om skolledningen vänt sig direkt dit hade det blivit känt att läraren fått sparken om han inte hade valt att förekomma uppsägningen genom att sluta frivilligt.

– Det som hände var olyckligt. Självklart ska vi i fortsättningen se till att vi tar referenser hos den senaste chefen när vi anställer personer som ska jobba med barn och ungdomar, säger personalchefen.

Eftersom polisutredningen i Sandviken blev nedlagd hamnade mannen aldrig i det så kallade belastningsregistret.

Han hade därmed inga problem med att kunna visa upp ett rent utdrag enligt den lagstiftning som gäller för personer som arbetar med barn och ungdomar.

– Rent arbetsrättsligt har vi ingen saklig grund för att säga upp honom. Det är en mycket duktig lärare som skött sig bra hos oss.

Sedan lärarens bakgrund blivit känd på skolan har dock mannen försetts med en ”överrock” i form av en annan vuxen som finns med på vissa lektioner.

– Vi tror absolut inte att han ska göra eleverna någonting. Vi har satt in den här åtgärden bara för att det ska bli lugnt under den tid som läraren har kvar av sin tidsbegränsade anställning utan att folk ska behöva fundera, säger rektorn.

Läraren har även inför elever berättat öppet om vad som hände på hans tidigare skola.

– Det känns inte så jättekul att ha en lärare med den här bakgrunden. Men som det nu hanteras finns det ingen anledning att vara orolig, säger en elev som Arbetarbladet pratat med.